Socialliberalas atsidūrė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) akiratyje – ji aiškinasi, ar leidžiant šį dainų rinkinį nenaudoti savivaldybės pinigai. Meras tvirtina tam nepanaudojęs nė lito biudžeto lėšų.

Kompaktinėje plokštelėje – užsienio šlageriai

Į VTEK kreipėsi Trakų gyventojas, pats neseniai gavęs tokią kompaktinę plokštelę. Jos viršelį puošia naktinio miestelio panorama, herbas ir užrašas didelėmis raidėmis „Trakų rajono meras“. Kompaktinėje plokštelėje – dešimt populiarių užsienio atlikėjų, pavyzdžiui, Franko Sinatros, dainų.

Pasak VTEK pirmininkės Jolantos Petkevičienės, bus aiškinamasi, ar leidžiant šį „albumą“ nebuvo panaudotos savivaldybės biudžeto lėšos. Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymas draudžia politikams bei valdininkams naudoti valstybės ir savivaldybės pinigus asmeninėms reikmėms, pavyzdžiui, rinkimų kampanijai.

Prieš priimdami sprendimą etikos sargai tikisi išgirsti ir Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nuomonę, ar šios kompaktinės plokštelės negalima traktuoti kaip neleistino rinkėjų papirkinėjimo.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas, kol kas nematęs paties „albumo“ ir neskaitęs VTEK kreipimosi, nuo bet kokių vertinimų susilaikė.

Trakų rajono meras V. Petkevičius kandidatuoja vasario 25 dieną vyksiančiuose savivaldos rinkimuose. Jis Naujosios sąjungos kandidatų sąraše įrašytas 1-uoju numeriu.

Tvirtino dėl autorinių teisių susitaręs

Pats V. Petkevičius DELFI tvirtino kompaktinei plokštelei išleisti nepanaudojęs nė lito iš savivaldybės biudžeto, tik asmenines santaupas. Kiek kainavo „albumo“ leidyba ir kokiu tiražu jis pasirodė, meras nenorėjo atskleisti, tik užsiminė, kad tiražas buvo nedidelis.

Anot socialliberalo, kompaktinė plokštelė Trakų gyventojams buvo dalinama anksčiau, dar prieš prasidedant rinkimų agitacijos kampanijai. Įstatymas draudžia politikams likus 30 dienų iki rinkimų dalinti dovanas, rengti nemokamus koncertus ar kitaip papirkinėti rinkėjus.

„Kai prasidėjo oficiali agitacija, nebuvo padovanota nė viena kompaktinė plokštelė. Jas dalinau anksčiau gyventojams, ypač jaunimui, skatindamas ateiti į rinkimus, balsuoti, tačiau nenurodydamas, už kurią partiją atiduoti savo balsą“, - aiškino V. Petkevičius.

Jis patikino, kad dėl dainų panaudojimo buvo susitarta su jų autorių teisių savininkais. „Viskas sutvarkyta. Net su nuotraukos, išspausdintos ant viršelio, autoriumi buvo suderinta. Leidybos firma siūlė įtraukti dvylika dainų, bet nepavyko susitarti dėl dviejų kūrinių panaudojimo“, - pasakojo meras.

Paklaustas, kodėl pats nedainuoja, V. Petkevičius pajuokavo, kad niekas to nepasiūlė: „Pirmiausia reikėtų įsitikinti dainavimo galimybėmis. Norėtųsi kūrinius rimtai atlikti“.

Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūros (LATGA-A) direktorius Edmundas Vaitekūnas tvirtino, kad dėl mero „albumo“ dainų su šia institucija nebuvo kalbamasi. Leidėjai dėl autorių teisių gali derėtis tiesiogiai su asmenimis, kuriems jos priklauso, tačiau, pasak E. Vaitekūno, užsieniečiai tokiais atvejais dažnai net į kalbas neina. Mat jiems tokie projektai finansinės naudos neatneša.

Kiti politikai dainuoja patys

Pastaruoju metu ne vienas politikas uždainavo pats. Pavyzdžiui, socialdemokratų kandidatų sąrašo Vilniuje lyderis Algirdas Paleckis, neslepiantis ambicijų tapti sostinės meru, perdainavo žinomą britų grupės „Slade“ dainą „My Oh My“.

Vos ši daina nuskambėjo viešai, LATGA-A įspėjo politiką dėl galimai pažeistų autoriaus teisių ir paprašė nutraukti dainos „Aš tikiu tavim vilnieti“.

Tačiau A. Paleckis pareiškė, kad daina ir toliau skambės rinkimų renginiuose, nes su „Slade" vadybininkais esą baigiamas derinti leidimas naudotis šia melodija.

Kiek anksčiau dainą įrašė buvęs Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas. Šiuo metu Maskvoje gyvenantis milijonierius, taip pat dalyvaujantis savivaldos rinkimuose, kartu su atlikėja Irma Jurgelevičiūte - Sėleniene įrašė dainą pavadinimu „Verta“.

Dainininkų yra ir Seime. Pavyzdžiui, liberalcentristas Saulius Lapėnas su dukra įrašė kompaktinę plokštelę, kurią nemokamai dalino kolegoms ir bičiuliams.