Anot jo, savanoriai delsia grąžinti už savo pinigus pirktus ginklus, mat už tai nėra numatyta jokia kompensacija.

„Savanoriai laiko daug nelegalių ginklų, nes nėra numatyta jokia kompensacija (už ginklų grąžinimą – DELFI)", - teigė A. Stašaitis, keturiolika metų tarnavęs Savanoriškojoje krašto apsaugos tarnyboje.

Anot jo, savanoriams ginklai buvo brangūs ne tik dėl to, kad su jais teko saugoti Lietuvos nepriklausomybę, bet ir tikrąja to žodžio prasme. Mat ginklus, kainavusius 8-10 tūkst. rublių, kai kurie savanoriai pirko už savo pinigus, apiplėšdami savo šeimas.

„Per visą Lietuvą bus geras pusšimtis", - komisijos nariams sakė liudytojas, paklaustas, kiek gali būti savanorių, iki šiol neteisėtai laikančių ginklus.

Jis pats tikino grąžinęs visus turėtus ginklus, nors užsiminė, kad tai padaryti nebuvo lengva: „Atidaviau vieną pistoletą, tai iki šiol turiu įrodinėti, kad nesu kupranugaris. Gal dar iš zoologijos sodo pažymą teks pristatyti?"

Tai išgirdęs, komisijos narys Vytautas Čepas leidosi į diskusiją su A. Stašaičiu apie nelegalių ginklų atidavimą. „Ar savanoriai ne tokie, kaip visi žmonės, jiems Seimo priimti įstatymai, tarp jų – ir dėl neteisėtų ginklų, negalioja?" – stebėjosi parlamentaras.

Į tai buvęs savanoris atsakė klausimu: „Kodėl tuomet J. Abromavičius nebuvo pasodintas už 48 šovinius?"

Komisijos nariams priminus, jog ginklus nebūtina atiduoti - juos galima įteisinti, A. Stašaitis atsakė: "Kas leis legalizuoti kulkosvaidį?" Parlamentarai šyptelėjo: "Tai gal ir tanką kas nors turi?"

Gyventojai, neteisėtai laikantys ginklus, šaudmenis ar sprogmenis, juos savanoriškai atiduoti policijai gali nuo spalio 1 dienos. Tuomet įsigaliojo Ginklų, šaudmenų ir sprogmenų savanoriško atidavimo ir ginklų bei šaudmenų įteisinimo laikinasis įstatymas.

Pagal jį, asmenys, per 6 mėnesius savanoriškai atidavę neteisėtai įgytus, laikytus ar nešiotus ginklus, šaudmenis ar sprogmenis, už šią nusikalstamą veiką nebus traukiami baudžiamojon atsakomybėn.

Baudžiamasis kodeksas už neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais numato areštą arba laisvės atėmimą iki 5 metų.

Per pirmus tris mėnesius pareigūnai užregistravo 513 neteisėtai laikytų ginklų, šaudmenų ir sprogmenų. Analogiški įstatymai galiojo ir 1999 bei 2000 metais.