Tokie LVPA direktoriaus, į šį aukštą postą patekusio be konkurso, parodymai palankūs D.Balčyčiui, - S.Jakštas tikino, kad net jeigu ir būtų paaiškėję, jog D.Balčytis slapta keliais balais padidino projekto vertinimą, vertintojas dėl to galėtų gauti nuobaudą. Jeigu tai būtų padaręs oficialiai - nuobauda jam nebūtų grėsusi.

„Tegul jis nesupyksta, bet neatidumo ir klaidų jo darbe buvo nemažai, - paprašytas įvertinti D.Balčyčio darbą LVPA, teisme sakė S.Jakštas. - Padarydavo jis gramatinių klaidų, paskui pataiso, bet kitoje vietoje atsiranda klaidos... Todėl jis išėjo į kitą departamentą. Vertintojai turėtų būti kruopštesni“.

Po teismo posėdžio S.Jakštas žurnalistams pareiškė, kad D.Balčytis darė ne tik gramatinių, bet ir aritmetinių klaidų, nors LVPA buvo paaukštintas pareigose – palikęs projektų vertintojo pareigas jis tapo Kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoju.

„Bendrovės „Panevėžio melioracija“ projektas neišsiskyrė iš kitų ir nebuvo sudėtingas, nes buvo ketinama tik pirkti techniką, - trečiadienį sakė anksčiau Projektų departamento direktoriumi dirbęs S.Jakštas. - Ši paraiška praėjo tinkamumo kriterijus. Atvirai sakant, kai buvo atliekamas ikiteisminis tyrimas, mes „pakėlėme“ šią paraišką, tačiau nenustatėme jokių kliūčių, kad jos negalėtume finansuoti“.

Be to, LVPA vadovas tvirtino, kad paramą būtų gavę visi pareiškėjai, kurių projektai buvo įvertinti daugiau kaip 50 balų. Pasak jo, skaičiuojant vertinimo balus kartais pasitaikydavo klaidų, todėl jos būdavo pataisomos. Pats D.Balčytis ankstesniame teismo posėdyje tvirtino, kad jis padarė klaidą.

Trečiadienį teismas apklausė dar tris LVPA darbuotojus, kuriems taip pat teko prisiminti daugiau kaip prieš metus nutikusią istoriją, susijusią su „Panevėžio melioracija“. Vienas šios bendrovės akcininkų - Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis, priklausantis Valstiečių partijai.

DELFI primena, kad Generalinė prokuratūra 25 metų D.Balčyčiui, 30 metų Tomui Ulinauskui, 31 metų Mindaugui Vilčinskui ir 28 metų Pauliui Kairiui pareiškė įtarimus dėl oficialių dokumentų suklastojimo bei piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Visi kaltinamieji, išskyrus finansų ministro sūnų, pripažįsta savo kaltę.

D.Balčytis „Panevėžio melioracijos“ projektą, kuriuo buvo prašoma daugiau kaip milijoną litų ES paramos, įvertino tik 62 balais, o jo kolegė - 58. Teigiama, kad tai buvo per mažas vidurkis, todėl buvo nuspręsta padidinti vertinimo balų skaičių iki 65.

Vertinimo ataskaitą LVPA sekmadienį, praėjusių metų sausio 21-ąją, sukeitė T.Ulinauskas ir M.Vilčinskas. D.Balčytis tuo metu atostogavo, todėl savo bendrų laukė šalia agentūros. Ataskaitą skubėta sukeisti, nes artimiausiomis dienomis vertinimo dokumentai turėjo būti perduoti į Ūkio ministeriją.

Kad vertinimo ataskaitą ketinama sukeisti, žinojo ir P.Kairys. Jis pasiūlė D.Balčyčiui neiti į agentūrą, kad vėliau nekiltų kokių nors nemalonumų - esą jo viršininkas M.Vilčinskas gali jį šantažuoti.

Teismo posėdžiui pasibaigus D.Balčytis buvo nešnekus – žurnalistų paklaustas, ar iš tikrųjų turįs problemų dėl aritmetikos bei gramatikos, finansų ministro sūnus tepasakė: „Į visus klausimus atsakys teismas“.

Teisėjų kolegija baudžiamojoje byloje padarė pertrauką ir D.Balčyčio ir jo bendrų bylą toliau nagrinės po mėnesio.