Dvi jaunos šešių asmenų šeimos iš Etiopijos ir Eritrėjos paskutinę sausio naktį lėktuvu buvo atskraidintos iš Maltos ir apgyvendintos Pabradės užsieniečių registracijos centre (URC). Maltoje prieglobsčio prašę afrikiečiai į Lietuvą pateko dėl pernai lapkritį Vyriausybės priimto sprendimo padėti naujajai Europos Sąjungos (ES) narei Maltai spręsti pabėgėlių problemą. Po Nyderlandų ir Vokietijos Lietuva tapo trečiąja ES nare, suteikusia Maltai tokią pagalbą.

Abi atvykusios afrikiečių šeimos su dviem mažamečiais vaikais apgyvendintos atskiruose URC kambariuose. Šiuo metu centre nėra didelio atvykėlių antplūdžio: čia gyvena 103 užsieniečiai, iš jų 71 - prieglobsčio prašytojai.

Pasak URC viršininko pavaduotojo Jono Platūkio, iš karšto klimato kraštų į Lietuvą patekusios šeimos neapsidžiaugė čia karaliaujančia žiema. Žmonės apie mūsų šalį greičiausiai žinojo nedaug, turėjo tik kažkokių knygučių apie Baltijos valstybes, o ir asmeninių daiktų atsivežė labai mažai.

Centre afrikiečiai gyvens tol, kol bus nagrinėjamas jų prieglobsčio klausimas. Pagal įstatymus tai gali trukti iki 6 mėnesių. Jei atvykėliai gaus prieglobstį, jiems bus išduotas leidimas gyventi Lietuvoje, šeimas apgyvendins Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje. Čia turėtų prasidėti jų integracijos procesas mūsų šalyje.

Tiesa, Platūkis pripažino, kad ne visi atvykėliai išbūna URC jiems skirtą laiką. Atvejai, kai migrantai ieško būdų pasiekti turtingesnius kraštus ar svetur gyvenančius giminaičius, nėra reti.

Jei pasieniečiams nepavyksta jų sulaikyti, šie savo odisėjas tęsia toliau. Lietuvos parama Maltai vertinama kaip simbolinė, paremta solidarumo principu, nes mūsų šalis bent jau kol kas įsipareigojo priimti ne daugiau kaip šešis prieglobsčio ieškotojus iš Afrikos.

Itin tankiai apgyvendintos, tačiau vos 316 kvadratinių kilometrų ploto Maltos galimybės apgyvendinti į šalį plūstančius migrantus ir prieglobsčio prašytojus yra labai ribotos. Skelbiama, kad kiekvienais metais į salą atvykstančių asmenų skaičius vidutiniškai siekia 45 proc. gimstamumo saloje.

2005 metais į Maltą atvyko 1,8 tūkst. asmenų. Tai esą maždaug tas pats, jei į Italiją būtų atvykę 252 tūkst., į Vokietiją - 369 tūkst. kitataučių. Dėl šių priežasčių Maltos valdžia ir prašė kitų ES valstybių padėti spręsti prieglobsčio prašytojų problemą.