Kaip ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė ūkio ministras Petras Čėsna, ministerija sieks užbaigti strategijos parengimą iki spalio 1 dienos. Strategija yra IAE I-ojo bloko eksploatavimo nutraukimo galutinio plano dalis.

Birželio pabaigoje Prezidentūroje apsilankęs Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) viršininkas Saulius Kutas sakė, kad planas turėjo būti paruoštas iki gegužės mėnesio.

Tada S.Kutas įspėjo, kad, jeigu bus vėluojama vykdyti planus, VATESI "jokiu būdu" negalės išduoti leidimo ir licencijos eksploatacijos nutraukimo darbams.

Kaip trečiadienį spaudos konferencijoje sakė Ūkio viceministras Nerijus Eidukevičius, uždarymo strategija priklauso nuo projektų valdymo grupės darbo, kuri turi pateikti greito ar lėto išmontavimo alternatyvas ir kitus dalykus.

Pasak jo, uždarymo būdas yra labai svarbus, ir jis turi būti suderintas su finansavimu, parama iš Europos Sąjungos (ES), nes, priklausomai nuo greito ar lėto išmontavimo, skiriasi jo kaštai.

P.Čėsna žurnalistams sakė, kad greito uždarymo atveju bus didesnis radioaktyvumas ir išmontavimo darbus įvykdysiantys žmonės galės dirbti žymiai trumpiau ir gaus didesnę radioaktyvumo dozę.

P.Čėsna sakė, kad penkerius metus po I-ojo bloko uždarymo, kuris numatytas iki 2005-ųjų, Lietuva šiame reaktoriuje negalės vykdyti jokių darbų. 2009 metais jau bus uždarytas II-asis blokas, kurio specialistus bus galima įdarbinti I-ojo reaktoriaus tvarkymo darbams.

Pasirinkus "ištemptą" IAE išmontavimo variantą, kils darbuotojų išlaikymo, priežiūros klausimai. Greitasis jėgainės išmontavimas truktų 25 metus, o lėtasis - 12 metų, vėliau būtų 35 metų pertrauka ir po to 12-13 metų darbai vyktų reaktorių zonoje.

IAE, kurioje veikia du Černobylio tipo RBMK reaktoriai, Vakaruose laikoma iš esmės nesaugia, nors jos saugumo didinimui investuota daugiau kaip 200 mln. eurų.

Lietuva įsipareigojo IAE pirmąjį bloką uždaryti iki 2005-ųjų, antrąjį - 2009-siais. Savo ruožtu ES įsipareigojo suteikti ilgalaikę adekvačią finansinę paramą uždarymo darbams.

Ignalinos jėgainė pagamina daugiau nei 70 proc. Lietuvos elektros energijos. Vienai Lietuvai IAE uždarymas būtų per didelė finansinė našta, todėl šalis siekia užsitikrinti tarptautinių donorų paramą.

Pastarieji IAE uždarymui jau skyrė daugiau kaip 200 mln. eurų (daugiau kaip 720 mln. litų), o Europos Komisija yra pasiūliusi 2004-2006 metais kasmet skirti po 70 mln. eurų (242 mln. litų) paramos jėgainės uždarymui.

Užsienio ekspertų nuomone, Ignalinos AE uždarymas, išmontavimas, radioaktyvių atliekų sutvarkymas ir socialinių problemų sprendimas iki 2020 metų gali kainuoti 2,4 milijardo eurų (apie 10 milijardų litų).