Vakar popiet Jordanijos sostinėje Amane Seimo narys Audrius Butkevičius Tarpparlamentinės sąjungos Žmogaus teisių komiteto posėdyje pasakė 15 minučių kalbą apie jo teisinį persekiojimą Lietuvoje ir 40 minučių atsakinėjo į parlamentarų klausimus.

A.Butkevičiaus teigimu, labai gerai jį suprato parlamentarai iš Tailando ir kelių Afrikos valstybių.

Jiems Lietuvos situacija priminė savas šalis.

Po diskusijų lietuvis su jais pasikalbėjo labai draugiškai.

Lietuvos Seimas į konferenciją delegavo parlamentarus Audronių Ažubalį, Romą Dovydėnienę ir Gediminą Kirkilą ir diplomatiniu paštu atsiuntė dvi dideles dėžes angliškų knygų apie A.Butkevičiaus apkaltą Seime.

Amane A.Butkevičius viešai nurodė keturias priežastis, kodėl su juo buvo susidorota.

Pirmoji - jis buvęs kvalifikuotas kandidato į Prezidentus Artūro Paulausko rinkimų kampanijos organizatorius.

Antroji - V.Landsbergiui buvo gerai žinoma, kad A.Butkevičius turįs pakankamai duomenų apie dabartinio Seimo pirmininko bendradarbiavimą su SSRS specialiosiomis tarnybomis.

Trečioji - V.Landsbergis žinojo, kad A.Butkevičius ir toliau savarankiškai gilinasi į tilto per Bražuolės upelį sprogdinimo priežastis ir tiria savo draugo Juro Abromavičiaus nužudymą.

Ketvirtoji - V.Landsbergis žinojo, kad visą A.Paulausko rinkimų kampaniją finansuoja Smulkaus ir vidutinio verslo konfederacija, tampanti pakankamai didele jėga.

A.Butkevičius teigė turįs pakankamai įrodymų apie V.Landsbergio bendradarbiavimą su KGB, tačiau juos pateiksiąs tik tada, kai Lietuvos generalinė prokuratūra žengs pirmą žingsnį: "Tol, kol Generalinė prokuratūra visiškai ignoruoja savo turimus liudininkų parodymus, tikėtis, kad koks nors popierius bus laikomas tikru, yra absurdiška".

Todėl Seimo narys pažadėjo elgtis neprognozuojamai.

Iš anksto parengtas A.Butkevičiaus kalbos tekstas buvo išdalytas prieš posėdį, kad parlamentarai galėtų pasirengti diskusijai.

A.Butkevičius pateikė Seimo pirmininko Vytauto Landsbergio knygos apie naivuolius ištraukas, taip pat šią savaitę Lietuvos spaudoje paskelbtus Seimo pirmininko žodžius, kad A.Butkevičiaus bylą reikėtų baigti su psichiatrų pagalba.

Taip pat buvo pateikti straipsniai, iš kurių, A.Butkevičiaus manymu, matyti, kad specialiųjų tarnybų agentai ir toliau jį seka, neturėdami tam teismo sankcijos.

Lietuvos įvaizdžiui savo kalba A.Butkevičius mano tikrai nepakenkęs, nes niekas iš klausytojų pernelyg nenustebo.