Tarptautinėse karinėse pratybose "Rescuer-Medceur 2002", vykstančiose liepos 15-29 dienomis Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje, dalyvauja dešimties valstybių atstovai. Oficialus pratybų atidarymas įvyko antradienį.

Atidarymo ceremonijoje pratybų vadas JAV karinio laivyno kontradmirolas Davidas Hartas teigė, kad pagrindinis jų tikslas - mokytis "teikti civiliams humanitarinę ir medicininę pagalbą".

"Tai pratybos, kurios suveda žmones iš dvylikos valstybių ir kariuomenių, moko sąveikauti, ugdo pagarbą valstybėms ir užmezga draugystę", - pažymėjo Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis.

JAV ambasadorius Lietuvoje Johnas Tefftas sakė, kad "humanitarinės ir medicininės pagalbos teikimas civilei visuomenei yra sena Amerikos kariuomenės tradicija".

Vienu metu trijose Baltijos valstybėse vykstančių pratybų metu bus vykdomi 8 humanitariniai pagalbos projektai - 4 Lietuvoje ir po du Latvijoje bei Estijoje.

Pratybose dalyvauja daugiau kaip 3,5 tūkst. žmonių iš Baltarusijos, Danijos, Estijos, JAV, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos, Rusijos, Švedijos, Ukrainos ir Vokietijos.

Trijose Baltijos valstybėse vyksta trys skirtingos pratybų dalys, kiekvienoje iš jų dalyvaus ir JAV laivas ligoninė "Comfort".

894 pėdų ilgio ir 105 pėdų pločio "Comfort" yra vienas iš dviejų JAV karo laivų-ligoninių. "Comfort" - tai laive įrengta ligoninė, kuri teikia įvairias chirurgijos ir kitas medicinos paslaugas, jame įrengta 12 operacinių.

Pratybų metu JAV medikai jau suteikė pagalbą Lietuvos kariui, kuris neteko rankos per pontoninio tilto įrengimą.

Lietuvoje vyksta kompiuterizuotos štabo pratybos "Rescuer", kuriose imituojamas krovinių terminalo sprogimas, naftos išsiliejimas Būtingės terminale ir Kauno marių užtvankos griuvimas.

Šiose pratybose mokomasi likviduoti stichinių nelaimių padarinius ir teikti humanitarinę pagalbą. Karinėse jūrų pajėgose Klaipėdoje įkurtas Jungtinių pajėgų štabas, kuriam dirba 170 karininkų.

Latvijoje vyksiančioje pratybų dalyje "Sarex" mokomasi jūrų paieškos, gelbėjimo ir povandeninių darbų. Ten dalyvauja 12 Lietuvos narų komanda.

Estijoje vyksta pratybų dalis "Medceur", kurioje mokomasi katastrofų medicinos pagal įvairius ekstremalių situacijų scenarijus: potvynį, infekcinius susirgimus, radiaciją ir panašiai.

Ten dalyvauja apie 120 Lietuvos karo medikų, Karinių oro pajėgų sraigtasparnis "Mi-8" su įgula, Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono Perkėlų kuopos būrys.

Pratybose "Rescuer-Medceur 2002" dalyvauja ne tik karinių pajėgų, bet ir nevyriausybinių bei kitų civilinių organizacijų atstovai iš Aplinkos, Sveikatos apsaugos, Ūkio, Vidaus reikalų ministerijų, Jūrų paieškos ir gelbėjimo centro, Lietuvos pramoninkų konfederacijos, Lietuvos chemijos įmonių asociacijos bei Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos.

Pratybų išlaidas padengs JAV karinių pajėgų vadovybė Europoje.