V. Šustauskas savo rašte prokuratūrai tiesiai neįvardija Kauno miesto tarybos narių, kurių veikla jam kelia įtarimą. E.Tamašausko skundo nagrinėjime praėjusį ketvirtadienį Kauno apygardos administraciniame teisme miesto tarybai atstovavo socialdemokratų frakcijos narys Rimantas Ruzas ir konservatorius Ramūnas Garbaravičius.

Nagrinėjant socialliberalo E. Tamašausko skundą, R.Ruzas už beveik 12 tūkst. litų pasamdė vieną žymiausių Kauno advokatų Povilą Jegorovą, kad šis teisme atstovautų bylos atsakovei - Kauno tarybai.

"Šiems pinigams išmokėti nėra Kauno miesto savivaldybės tarybos ar valdybos sprendimo, todėl manau, kad savivaldybės pareigūnas ar tarnautojas, sudaręs sutartį ir sutaręs dėl minėtų pinigų išmokėjimo, viršijo savo įgaliojimus", - rašo prokuratūrai V. Šustauskas.

V.Šustauskas - skandalingais veiksmais ir pareiškimais pagarsėjęs radikalios Lietuvos laisvės sąjungos lyderis - mano, jog savivaldybės interesams teismuose turėtų atstovauti savivaldybės Teisės tarnyba, kurioje dirba keliolika etatinių teisininkų.

Tuo tarpu R. Ruzas BNS teigė, jog savivaldybės teisininkus kviesti į politinės bylos nagrinėjimą būtų neetiška. "Tai ne turtinė byla, ir savivaldybės teisininkai patys nenori dalyvauti šiame teismo procese", - kalbėjo socialdemokratas.

Laikinai einantis Kauno apygardos vyriausiojo prokuroro pareigas Algimantas Preikšas BNS antradienį sakė, kad šis V.Šustausko skundas bus persiųstas Kauno miesto apylinkės prokuratūrai. "Ten tikriausiai ne anksčiau kaip po dešimties dienų bus priimtas procesinis sprendimas - kelti ar nekelti bylą pagal pateiktą skundą", - sakė A. Preikšas.

Atstatydinto Kauno mero E. Tamašausko skundo nagrinėjimas Kauno apygardos administraciniame teisme įvyks trečiadienį. Praėjusį ketvirtadienį visą dieną užtrukęs bylos nagrinėjimas buvo atidėtas, kaip sakė teisėjas, "dėl bylos sudėtingumo".

E. Tamašauskas buvo atstatydintas iš miesto vadovo pareigų gegužės pabaigoje. Jis, sušlubavus širdžiai, tuo metu gydėsi ligoninėje ir negalėjo dalyvauti tarybos posėdyje, kuriame buvo svarstomas nepasitikėjimas juo, todėl apskundė teismui šį tarybos sprendimą.

Ieškinyje E. Tamašauskas taip pat paprašė teismo, kad šis savo nutartimi sustabdytų atstatydinimo akto galiojimą, kol nebus išnagrinėta byla.

Nors teismas patenkino nušalinto mero prašymą, tarybos deputatų dauguma nepaisė teismo nutarties ir birželio 10 d. nauju meru išrinko socialdemokratą Giedrių Ašmį, kuris tą pačią dieną buvo inauguruotas.

Vyriausybės atstovė Kauno apskrityje Rasa Maslauskienė kitą dieną po naujo mero inauguracijos sustabdė G. Ašmio įgaliojimus. Tai ji padarė vadovaudamasi Savivaldybių priežiūros įstatymu, nes naujasis meras buvo išrinktas nepasaint Kauno administracinio teismo nutarties, kuria buvo sustabdytas E. Tamašausko atstatydinimo aktas.

G. Ašmys daugiau kaip mėnesį dirba miesto vadovo kabinete, priiminėja užsienio svečius, tik nepasirašinėja dokumentų. Kadangi naujos Kauno valdybos įgaliojimai irgi sustabdyti, jos funkcijas perėmė Kauno taryba.

G.Ašmys yra jau ketvirtasis Kauno meras per šią trejų metų savivaldybės tarybos kadenciją. Socialdemokratai ir socialliberalai, besivaržantys tarpusavyje dėl valdžios Kauno miesto taryboje, sudaro valdančiąją daugumą Seime.