Šiais metais Nacionalinis diktantas neturi sienų – jis bus rašomas ir Lietuvoje, ir užsienyje. Jį galės rašyti klausos ir regos negalią turintys žmonės - diktantas bus verčiamas į gestų kalbą, o į Nacionalinio diktanto vertinimo komisiją įtrauktas brailio rašto specialistas.

Praėjusiais metais diktanto konkursas atskleidė, kad Lietuvoje gyvena labai raštingi žmonės, tad Nacionalinio diktanto rengėjai šiemet nežada lengvo diktanto teksto - jį specialiai šiai progai sukūrė rašytojai.

Tačiau šiųmetis diktantas visiems, kurie rašys diktantą savivaldybių skirtose salėse arba namuose, bus ne tik rimtas raštingumo išbandymas, bet ir puiki proga dar kartą įsitikinti, kokia turtinga ir graži yra ir gali būti mūsų pačių nenuskurdinta lietuvių kalba.

Tad visi, kurie nori rašyti Nacionalinį diktantą ir laimėti Mokslo ir enciklopedijų leidybos instituto įsteigtą prizą - Visuotinę lietuvių enciklopediją ir daug kitų dovanų, dar ketvirtadienį ir penktadienį gali skambinti į savo savivaldybes ir registruotis. Visos Lietuvos savivaldybės ir Lietuvos atstovybės užsienyje yra pasiruošusios priimti norinčiuosius rašyti Nacionalinį diktantą. Kur bus rašoma bei kam skambinti ir registruotis, galite rasti interneto svetainėse www.atgimimas.lt, www.delfi.lt ir www.lrt.lt arba skambinti į "Atgimimo" redakciją telefonu (8 5) 261 9608.

Visiems dalyviams reikia atsinešti tik rašiklį, o diktanto lapais ir specialiais vokais aprūpins Nacionalinio diktanto rengėjai.

Nacionalinio diktanto tekstas bus paskelbtas sausio 30 d. www.atgimimas.lt, www.delfi.lt, www.lrt.lt ir www.vlkk.lt interneto svetainėse, o vasario 2 d. – ir politikos savaitraštyje “Atgimimas”.

Konkurso dalyvių darbus vasario 3–4 d. vertins speciali profesionalių lituanistų Nacionalinio diktanto vertinimo komisija, vadovaujama komisijos pirmininkės Živilės Bandorienės. Į finalą, vyksiantį vasario 17 d. Vilniuje, ketinama pakviesti penkiasdešimt geriausiai Nacionalinį diktantą parašiusių dalyvių. Tačiau jei nepriekaištingų darbų bus daugiau, bus daugiau ir finalo dalyvių.

Šį konkursą rengia politikos savaitraštis „Atgimimas“ drauge su pernai surengto diktanto partneriais: Valstybine lietuvių kalbos komisija, Lietuvos nacionaliniu radiju ir televizija, Savivaldybių asociacija, interneto portalu DELFI ir Pedagogų profesinės raidos centru, ir šiemet prisijungusiais – Užsienio reikalų ministerija bei Tautinių mažumų ir išeivijos departamentu prie LR Vyriausybės.

Nacionaliniam diktantui taip pat talkina akcinė bendrovė “Lietuvos paštas”, R.Paknio, „Tyto albos“ ir Lietuvos rašytojų sąjungos, "Almos litteros" ir "Krontos" leidyklos, Lietuvių kalbos draugija, verslininkas Valdemaras Valkiūnas, moterų klubas „Zonta“ ir kiti.