Iškilmingas pratybų atidarymas vyks antradienį Lietuvos kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione. Renginiuose ketina dalyvauti Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariai, krašto apsaugos viceministras Jonas Gečas, kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis, JAV ambasadorius Lietuvoje Johnas Tefftas (Džonas Teftas) ir Baltarusijos ambasadorius Vladimiras Garkunas.

Po atidarymo ceremonijos svečiai važiuos į vaikų namus "Rytas" ir pagyvenusių žmonių prieglaudą "Caritas", kuriuos už JAV lėšas suremontavo JAV karinių jūrų pajėgų kariai.

Pratybose dalyvaus daugiau kaip 3,5 tūkst. žmonių iš Baltarusijos, Danijos, Estijos, JAV, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos, Rusijos, Švedijos, Ukrainos ir Vokietijos, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Į pratybas įtraukti karo medikai, JAV laivas-ligoninė "Comfort", medicininė evakuacijos komanda, gelbėtojai, narai, inžinieriai, štabų personalas ir kiti kariškiai.

Trijose Baltijos valstybėse vyks trys skirtingos pratybų dalys, kiekvienoje iš jų dalyvaus ir JAV laivas ligoninė "Comfort".

Lietuvoje vyks kompiuterizuotos štabo pratybos "RESCUER", kuriose bus imituojamas krovinių terminalo sprogimas, naftos išsiliejimas Būtingės terminale ir Kauno marių užtvankos griuvimas.

Šiose pratybose bus mokomasi likviduoti stichinių nelaimių padarinius ir teikti humanitarinę pagalbą. Karinėse jūrų pajėgose Klaipėdoje bus įkurtas Jungtinių pajėgų štabas iš 170 karininkų.

Latvijoje vyksiančioje pratybų dalyje "SAREX" bus mokomasi jūrų paieškos, gelbėjimo ir povandeninių darbų. Ten dalyvaus 12 Lietuvos narų komanda.

Estijoje vyks pratybų dalis "MEDCEUR", kurioje bus mokomasi katastrofų medicinos pagal įvairius ekstremalių situacijų scenarijus: potvynį, infekcinius susirgimus, radiaciją ir panašiai.

Ten dalyvaus apie 120 Lietuvos karo medikų, Karinių oro pajėgų sraigtasparnis "Mi-8" su įgula, Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono Perkėlų kuopos būrys.

Pratybose "RESCUER/MEDCEUR 2002" dalyvaus ne tik karinių pajėgų, bet ir nevyriausybinių bei kitų civilinių organizacijų atstovai iš Aplinkos, Sveikatos apsaugos, Ūkio, Vidaus reikalų ministerijų, Jūrų paieškos ir gelbėjimo centro, Lietuvos pramoninkų konfederacijos, Lietuvos chemijos įmonių asociacijos bei Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos.

Pasak pranešimo, pratybų, kurios vyks programos "Partnerystė taikos labui" dvasioje, išlaidas padengs JAV karinių pajėgų vadovybė Europoje.

Pratybos vyks ir JAV laive ligoninėje "Comfort" kuris liepos 14-17 dienomis bus netoli Lietuvos, liepos 18-20 dienomis - Latvijos ir liepos 21 dieną - Estijos krantų. Laive vyks pratybos, kuriose treniruosis Lietuvos, Latvijos ir Estijos karo medikai.

894 pėdų ilgio ir 105 pėdų pločio "Comfort" yra vienas iš dviejų JAV karo laivų-ligoninių. "Comfort" - tai laive įrengta ligoninė, kuri teikia įvairias chirurgijos ir kitas medicinos paslaugas, jame įrengta 12 operacinių.

Ligoninė-laivas gali talpinti 250, 500 arba 1000 lovų ir iki 1214 asmenų įgulą. Pratybose laivo-ligoninės įgulą sudarys maždaug 600 asmenų, laivas bus pasirengęs naudoti 250 lovų ir 11 operacinių.

Ne per pratybas pagrindinė "Comfort" užduotis - teikti vietoje skubią medicinos pagalbą JAV karinėms pajėgoms karo ar kitų operacijų metu. Antrinė laivo užduotis - teikti visapusiškas gydymo ligoninėje paslaugas stichinių nelaimių ir katastrofų bei kitų ekstremalių situacijų atvejais bei vykdyti humanitarines operacijas visame pasaulyje.