Pirmadienį vakare bus baigtas pareiškinių dokumentų iš partijų, keliančių kandidatus į savivaldybių tarybas, priėmimas. Kandidatai registruojami tiesiogiai kiekvienoje savivaldybėje esančioje rinkimų apygardoje, tačiau prieš tai partija turi pranešti Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK), kuriose savivaldybėse ji kels savo kandidatus.

Praėjusių metų pabaigoje Teisingumo ministerija paskelbė, kad iš 37 Lietuvoje registruotų partijų 25 pranešė ketinančios kelti savo kandidatus į savivaldybių tarybas. Iki vakarykščio vakaro visos politinės organizacijos, išskyrus vieną - Respublikonų partiją, buvo informavusios VRK, kad tikrai kels savo kandidatus ir pateikė sąrašus savivaldybių, kuriose tai darys.

Pasak VRK pirmininko Zenono Vaigausko, iki pirmadienio vakaro partijos, jau įsiregistravusios VRK, turi apygardų komisijoms pateikti kandidatų sąrašus ir visus būtinus dokumentus. “Prieš tai jos jau turi būti informavusios VRK apie savo ketinimus registruoti kandidatus. Sunkiai įsivaizduoju, kad partija, likus vos vienai darbo dienai iki pareiškinių dokumentų priėmimo pabaigos, dar suspėtų įsiregistruoti ir VRK, kuri turi priimti sprendimą savo posėdyje, ir apygardų komisijose”, - “Kauno dienai” tvirtino Z.Vaigauskas. Anot jo, Respublikonų partija iki vakar vakaro jokia forma neinformavo VRK, ar pirmadienį atvyks registruotis.

Todėl, anot jo, galima “su 99 procentų tikimybe” sakyti, kad savivaldybių rinkimuose dalyvaus iš viso 24 partijos.

Šešios iš jų kels savo kandidatus į visų savivaldybių tarybas. Tai Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), Tėvynės sąjunga (TS), Naujoji sąjunga (NS, socialliberalai), Liberalų ir centro sąjunga (LiCS), Darbo partija (DP) ir Valstiečių liaudininkų sąjunga (VLS).

“Tvarka ir teisingumas” (liberalai demokratai, LDP) savo kandidatus žada kelti 57 savivaldybėse, Lietuvos krikščionys demokratai (LKD) - 52, Liberalų sąjūdis (LS) - 46, Pilietinės demokratijos partija (PDP) - 36, Lietuvos centro partija - 16.

Likusios 13 partijų savo kandidatus kels mažiau kaip 10 savivaldybių. Prognozuojama, kad bus įregistruota apie 10 tūkstančių kandidatų. Iš viso vasario 25 dieną bus išrinkta 1,5 tūkst. savivaldybių tarybų narių.