Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė patvirtino, kad į kitą savaitę rengiamą forumą nepakviestas ne tik prezidentas, bet ir nei vienas kitas Lietuvos valdžios atstovas ar verslo lyderis. “Pastaruoju metu šis forumas keičia savo formatą, todėl prezidentas dalyvauja šio forumo regioniniuose renginiuose, kur svarstomi Lietuvai aktualūs klausimai. 2005 m. toks forumas vyko Kijeve, pernai – Stambule“, - DELFI sakė R.Grumadaitė.

Lietuvos prezidentas praėjusių metų lapkričio pabaigoje iš tiesų dalyvavo susitikime Turkijoje, tačiau tuomet buvo pasirodę pranešimų, kad mūsų šalies vadovas ieško galimybės atvykti ir į Davosą. Turkijoje V.Adamkus apie tai kalbėjosi su pačiu Pasaulio ekonomikos forumo steigėju ir vykdomuoju pirmininku Klausu Schwabu.

“Jau praėjo tie laikai, kai Lietuvai buvo svarbu dalyvauti kiekviename bent kiek žinomame tarptautiniame forume“, - sakė Užsienio reikalų ministerijos informacijos ir viešųjų ryšių departamento vadovė Violeta Gaižauskaitė. Jos teigimu šiemet Šveicarijoje bus kalbama apie Artimuosius Rytus, o Lietuva šioje srityje nėra pagrindinė ekspertė. Anot Gaižauskaitės, diplomatai svarsto galimybę dalyvauti kitų metų forume Davose – tuomet ten vėl turėtų būti kalbama apie Lietuvai aktualų energetinį saugumą.

Į Šveicarijos kurorte kasmet rengiamą ekonomikos forumą susirenka pasaulio politikos, verslo, mokslo, religijos ir visuomenės lyderiai. Paspausti jiems rankas šiemet galės ne tik Latvijos prezidentė, bet ir Ukrainos bei Vengrijos premjerai Viktoras Janukovičius ir Ferensas Giurčianis – jie taip pat pakviesti į Davosą. Verslo elito dėmesio centre turėtų būti „Microsoft” vadovas Billas Gatesas, „Google” įkūrėjai Sergejus Brinas ir Larry Page'as, „Forbs” prezidentas Stievas Forbsas.

Lietuva jau keletą metų iš eilės nėra kviečiama į šį susitikimą, nors pirmosios kadencijos metu V.Adamkus ne kartą yra dalyvavęs šiame forume. Pastebėta, kad Davose svarbūs reikalai aptariami ne tik posėdžiuose, bet ir per neoficialias diskusijas bei vakarienes, kuriose dažnai užmezgamos naudingos pažintys.

“Susitikimai Davose labiau svarbūs pasaulio galingiesiems - lyderiams, kuriais ir garsėja šis forumas. Šios gigantiškos figūros susitinka, bendrauja ir iš to gauna daugiausiai naudos. Be abejo, lyderiams reikalinga tam tikra pakili aplinka, kurią Davose sudaro mažesnių valstybių vadovai”, - sako TSPMI Europos studijų katedros vedėjas profesorius Jonas Čičinskas. Jis teigia nepamenąs, kad Lietuva būtų turėjusi naudos iš to, jog prezidentas V.Adamkus anksčiau dalyvavo Davoso forumuose.