Kuruos ūkinius reikalus

D. Narkevičius ministerijos sekretoriaus pareigose pakeitė vaiko auginimo atostogų iki gegužės išėjusį Remigijų Norvaišį. Jam pavesta kuruoti viešuosius pirkimus, ūkinius reikalus, infrastruktūros plėtrą, statybas, Registrų centro veiklą ir kai kuriuos kitus klausimus.

Pareigūnas DELFI pasakojo šioje institucijoje atsiradęs jam pačiam netikėtai. Prieš keletą mėnesių D. Narkevičiui, viešosios įstaigos Trakų nacionalinis sporto ir sveikatingumo centras (anksčiau – Trakų irklavimo bazės) direktoriui, teko konsultuoti Teisingumo ministeriją teisėjų mokymo centro kūrimo klausimais. Tuo metu jis susipažino su „pilietininku“ P. Baguška, kuris vėliau pasikvietė centro vadovą į savo komandą.

Paklaustas apie sąsajas su teise ir atsakingo administracinio darbo patirtį, D. Narkevičius patikino ir vieno, ir kito turintis pakankamai.

„Turiu teisinį išsilavinimą – esu teisės magistras. Šešerius metus vadovavau sporto ir sveikatingumo centrui, o tai buvo ūkinis vadovaujantis darbas. Tekdavo pasitelkti ir teisines žinias. Dabar ministerijoje man, be kita ko, pavesta ūkio tarnybos kontrolė“, - dėstė ministerijos sekretorius.

Kartu D. Narkevičius patikino ne tik krimtęs teisės mokslus, bet ir pats teikiantis studentams šios srities žinias. Jis pasakojo nuo 1991 metų dėstytojavęs M. Romerio universitete (anksčiau ši aukštoji mokykla vadinosi Policijos akademija ir Lietuvos teisės universitetu), Kauno technologijos universitete (KTU) dėstantis teisės pagrindus.

Tiesa, pašnekovas prisipažino, kad dėl laiko stygiaus darbo M. Romerio universitete teko atsisakyti.

Būsimiesiems teisininkams dėstė fizinį rengimą

Ir vieno, ir kito universiteto darbuotojai DELFI patvirtino, kad D. Narkevičius pas juos dėstytojavo. Tačiau KTU su dėstytojo valandininko pareigoms Teisės katedroje priimtu teisininku buvo sudaręs sutartį tik vienam semestrui. Ji baigiasi sausio 30 dieną.

Tuo tarpu M. Romerio universiteto interneto svetainėje iki šiol nurodyta, kad D. Narkevičius dirba Viešojo administravimo fakulteto Kūno kultūros katedroje. Šios katedros vedėjas Rimantas Minkevičius DELFI sakė, kad teisės magistro diplomą turintis lektorius dėstė fizinį rengimą, kitaip tariant, dažniau studentus vaikydavo po sporto salę, o ne teikdavo jiems teorines žinias.

Kaip teigiama šios fizinio rengimo studijų programos aprašyme, ji skirta teisės, teisės ir valdymo, viešojo administravimo specialistams rengti. Pirmo ir antro kurso studentams dėstomo dalyko tikslas – kelti jų sveikatingumą, diegti sveiko gyvenimo būdą, ugdyti „asmens kūno kultūrą ir gebėjimą tikslingai naudoti ją profesiniam, kūrybiniam bei socialiniam aktyvumui didinti.“

Beje, D. Narkevičiaus pavardė prieš porą metų buvo minima Valstybės kontrolės valstybinio audito, 2004-aisiais atlikto Policijos departamente ir jam pavaldžiose įstaigose, ataskaitoje. Joje buvo nurodyta, kad Lietuvos policijos mokymo centro Mokymo skyriaus Veiklos analizės ir kontrolės grupės vyriausiasis specialistas D. Narkevičius yra paskirtas Trakų nacionalinio sporto ir sveikatingumo centro direktoriumi, o tai prieštarauja Vidaus tarnybos statuto 24 straipsnio nuostatoms.

Vadovavosi palankiomis rekomendacijomis

Valdančiosios Pilietinės demokratijos partijos deleguotas P. Baguška tikino pakaitinį ministerijos sekretorių pasirinkęs dėl jo patirties vadovaujant Trakų nacionaliniam sporto ir sveikatingumo centrui bei palankių rekomendacijų.

„Jis ne vienerius metus dirbo viešosios įstaigos vadovu, tvarkėsi neblogai, pakankamai ūkiškai. Kiek girdėjau, sėkmingai besitvarkydamas šią įstaigą išvedė iš praeities skolų. Mano pažįstami žmonės apie jį atsiliepė kaip apie kompetentingą, dalykišką vadovą“, - DELFI aiškino ministras.

Praėjusiais metais P. Baguška, lankydamas kai kuriuos valstybinių įstaigų mokymo centrus, Trakuose susitiko su vietos sporto ir sveikatingumo centro vadovu. Tuo pačiu metu ministerijos sekretorius R. Norvaišis įspėjo iki gegužės 1 dienos išeisiantis vaiko auginimo atostogų, todėl reikėjo jam rasti laikiną pamainą.

P. Baguška džiaugėsi, kad laikinai ministerijos sekretoriumi paskirtas jaunas teisininkas nuo pirmų dienų pradėjo aktyviai domėtis ministerijos darbu, administravimu, valdymo forma, ėmėsi tvarkyti ūkį.

Į klausimą, ar grįžus ministerijos sekretoriui D. Narkevičius liks toliau dirbti Teisingumo ministerijoje, „pilietinininkas“ teigė kol kas nežinantis.

Jis tvirtino anksčiau D. Narkevičiaus nepažinojęs, teisininkas esą nėra Pilietinės demokratijos partijos narys.