Savivaldybė ieško gydytojo, Vilkijoje nėra seniūno ir jo pavaduotojo, apylinkės seniūno pavaduotojo trūksta Garliavoje, Rokų ir Taurakiemio seniūnijose reikia žemės ūkio specialistų. Pačioje savivaldybėje jau kuris laikas nesėkmingai ieškoma Statybos ir komunalinio ūkio skyriaus vyriausiojo specialisto. Tokių specialistų neturi ir Teisės bei Ekonomikos skyriai. Šiuo metu yra, įskaitant seniūnijas, 17 laisvų valstybės tarnautojų vietų. Valstybės tarnybos departamentui pateiktas prašymas dėl konkursų organizavimo. Bus ieškoma 13 valstybės tarnautojų.

Tikimybė maža

Šansų, kad pavyks rasti specialistų, nėra daug. Pagrindinė to priežastis - mažos algos. Retas kuris rizikuos eiti dirbti atsakingo darbo už mažesnį negu 2 tūkst. litų atlyginimą. LŽ duomenimis, šiuo metu maksimali vyriausiojo specialisto, dirbančio pagal darbo sutartį, alga - 1495 litai, taigi vos 1132 litai į rankas. Tiesa, jei vyriausiasis specialistas yra valstybės tarnautojas, jis gauna šiek tiek daugiau, mat jo "popierinis" atlyginimas siekia 1945 litus, arba 1447 litus į rankas.

Kaip LŽ sakė Kauno rajono savivaldybės Personalo tarnybos vedėja Dalė Verbickienė, didžiausias specialistų poreikis - Urbanistikos skyriuje. "Čia trūksta darbuotojų, turinčių architektūros, kraštotvarkos, statybos inžinerijos išsilavinimą ir patirtį šiose srityse. Urbanistikos skyriui ieškome vedėjo - vyriausiojo architekto ir trijų vyriausiųjų specialistų", - aiškino Verbickienė. Tačiau, pasak jos, padėtis nėra beviltiška ir jau taisoma, mat pertvarkomas darbo organizavimas šiame skyriuje, steigiamos 3 papildomos valstybės tarnautojų pareigybės, į kurias bus stengiamasi priimti itin kvalifikuotus specialistus. "Tikimės sulaukti tokių pretendentų. Savivaldybėje dirbantiems darbuotojams ir specialistams sudaromos visos galimybės kelti kvalifikaciją ir siekti karjeros valstybės tarnyboje", - tikino Personalo skyriaus vedėja.

Lyg po didinamuoju stiklu

Tačiau tarnautojų trūksta ne vien dėl mažų atlyginimų. Kai kurie valdininkai įsitikinę, kad tokį žmonių deficitą lėmė sąmoninga ankstesnės administracijos politika ir didesnis specialiųjų tarnybų dėmesys, mat per trumpą laiką Kauno rajono savivaldybėje dėl kyšių įkliuvo net 5 atsakingi darbuotojai. Tai pripažįsta ir savivaldybės administracijos vadovas Valerijus Makūnas. "Išties darbas savivaldybėje - lyg po didinamuoju stiklu, o tai papildomas trukdys ieškant gerų specialistų. Tačiau norėčiau įvardyti dar vieną priežastį, apie kurią retai kalbame, nors ji labai svarbi. Tai - didėjanti darbų apimtis, mat savivaldybės kompetencijai priskiriamos vis naujos sritys, be to, daugėja savivaldybės įgyvendinamų projektų. Taigi mūsų praktika rodo, kad daugelis skelbiamų konkursų net neįvyksta, nes neatsiranda pageidaujančiųjų juose dalyvauti", - LŽ dėstė Makūnas. Paklaustas, ar nesirengiama mažinti pretendentams keliamų reikalavimų, administracijos vadovas atsakė neigiamai: "Ne, jokiu būdu. Mums reikalingi aukštos kvalifikacijos specialistai."

Maždaug prieš metus Kaune pradėta kalbėti, kad tuometinė rajono savivaldybės administracija naujų žmonių nepriima sąmoningai, neva taip taupo lėšas. Tik neaišku, ar sutaupyti pinigai pateko atgal į biudžetą.

Elitinėje institucijoje - geriau

Visai kitokia padėtis miesto savivaldybėje. Čia, kitaip nei rajono savivaldybėje, darbo vieta iki šiol patraukli. Tiesa, tik dėl karjeros galimybių, nes atlyginimai irgi nėra patys patraukliausi. Vis dar elitine laikoma valstybinė institucija juokais pradedama vadinti pensininkų prieglauda, mat jauni specialistai randa geriau mokamą darbą privačiame sektoriuje. Pareigas savivaldybėje dažniau renkasi tie, kurie suvokia socialinių garantijų svarbą. Šiuo metu čia esama 15 laisvų specialistų etatų. Kauno miesto savivaldybėje netrūksta nė vieno vadovo, o štai Urbanistikos skyriaus vyriausiojo specialistų niekaip nepavyksta rasti - 2006 metais net tris kartus skelbtas konkursas neįvyko, nes taip ir neatsirado norinčiųjų eiti šias pareigas.