„V. Uspaskichas yra iškviestas duoti parodymų ir jis šią pareigą turi atlikti. Tai yra teisėsaugos reikalas, ir politikai į tai neturi kištis. O visa kita yra Darbo partijos viešųjų ryšių dalykai. Man labai keista, kad Darbo partija savo gretose neranda pakankamai proto ir žmonių, kurie gali vesti šią partiją.

Jiems kažkodėl vis reikia patarimų iš Maskvos. Mane tas labai stebina. Kuo greičiau partija pradės vadovautis savo protu, tuo bus geriau“, – interviu Lietuvos radijui teigė premjeras.

Darbo partijos pirmininkas Kęstutis Daukšys šią savaitę patvirtino, kad artimiausiu metu į Lietuvą ketina grįžti Viktoras Uspaskichas. Jo paties teigimu, tai gali įvykti dar šį mėnesį.

„Partijos vadovybė yra oficialiai informuota apie V. Uspaskicho ryžtą grįžti į Lietuvą ir dalyvauti savivaldos rinkimuose. Turime jo pasirašytą prašymą, tai patvirtina tokį jo norą ir kol kas nematau jokio pagrindo tuo abejoti“, – sakė K. Daukšys.

Jis patvirtino, kad V. Uspaskichas yra kviečiamas dalyvauti savivaldos rinkimuose net keturiose apygardose, o taip nuspręsta pačių skyrių iniciatyva, tačiau galutinė apygarda, kurioje balotiruosis V. Uspaskichas paaiškės šį mėnesį.

Darbo partijos pirmininko teigimu, jis norįs tikėti, kad V. Uspaskicho grįžimas į Lietuvą turės teigiamos įtakos vykdomam tyrimui Darbo partijos atžvilgiu.

„Noriu tikėti, kad teisėsauga sugebės išvengti demokratinei valstybei nebūdingų veiksmų V. Uspaskicho atžvilgiu“, – sako K. Daukšys.

Rinkimų įstatymas nedraudžia teisėsaugos ieškomam V. Uspaskichui dalyvauti savivaldos rinkimuose.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vicepirmininkas Antanas Marcijonas Lietuvos radijui yra teigęs, kad, pagal galiojančią tvarką, užregistruoti kandidatai įgauna laikiną teisinę neliečiamybę.

Anot jo, komisija tartųsi su teisėsaugininkais dėl V. Uspaskicho galimybės kandidatuoti savivaldos rinkimuose.

Tuo metu generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis yra teigęs, kad V. Uspaskichas, tik atvykęs į Lietuvą, būtų sulaikytas.

Pasak G. Jasaičio, ar suimti politiką, būtų nuspręsta per dvi paras.

„Paskelbta tarptautinė jo paieška, sankcionuotas V. Uspaskicho suėmimas. Jeigu jis atvyks į Lietuvą, bus sprendžiama dėl procesinių prievartos priemonių taikymo jo atžvilgiu“, – sakė G. Jasaitis.

Aštuonis mėnesius Maskvoje gyvenantis V. Uspaskichas įtariamas pateikęs Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Vyriausiajai rinkimų komisijai apgaulingus duomenis apie jo vadovautos partijos pajamas ir jų naudojimą.