„Kol kas nesiimu nieko vertinti, - DELFI sakė komisijos pirmininkė Loreta Graužinienė. – Komisija nusprendė būti kuo objektyvesnė, todėl pirmiausia išklausysime visas puses.“

Parlamentarė teigė tik po pirmųjų liudijimų sužinojusi, kad K. Sudžienė priklauso partijai „Tvarka ir teisingumas“. Paklausti liudytojos, ar ji neatstovauja kuriai nors partijai, komisijos nariams esą neatėjo į galvą.

Tuo tarpu vėliau liudijusios L. Kuodienės parlamentarai klausė, ar ji priklauso kuriai nors politinei jėgai. „Jokiai partijai niekada nepriklausiau“, - patikino šiuo metu Seimo kanceliarijos Komisijų sekretoriate patarėja dirbanti teisininkė.

Tačiau buvusi Seimo kontrolierių įstaigos vadovė nutylėjo, kad 1996 metais Tėvynės sąjungos kandidatų sąraše bandė tapti parlamentare.

Anksčiau parašiutizmu užsiiminėjusi, priklausiusi Lietuvos ir Sovietų Sąjungos rinktinėms, treniravusi Lietuvos parašiutinės daugiakovės rinktinę, o dabar verslininkė K. Sudžienė į partiją „Tvarka ir teisingumas“ įstojo praėjusių metų pabaigoje. Viena pirmųjų Lietuvos savanorių DELFI tvirtino, kad jos pareiškimai nesusiję su artėjančiais savivaldos rinkimais ar politine veikla, nes esą apie tai kalba jau dešimtmetį.

„Jei būčiau pradėjusi taip kalbėti dabar, prieš rinkimus, gal ir būtų galima sieti su politika. Bet aš jau 10 metų apie tai rašau ir kovoju, - teigė K. Sudžienė. – Deja, dabar pajutau tarsi blokadą, pro kurią sunku prasimušti. Galinga jėga, apie kurią aš kalbėjau komisijos posėdyje, tam trukdo.“

K. Sudžienė parlamentinei komisijai pareiškė, kad J. Abromavičiaus susprogdinimas 1997 metų sausį buvo politinė vienos partijos žmogžudystė, įvykdyta jam tyrus savanorių maištą Pakaunės miškuose, Bražuolės tilto susprogdinimą ir kai kurias kitas bylas.

Savo ruožtu L. Kuodienė tvirtino negirdėjusi, kad būtų buvęs duotas įsakymas nušauti J. Abromavičių. Be to, ji teigė mananti, kad 1993 metų savanorių maištas kilo greičiausiai ne pačių savanorių iniciatyva, galbūt net buvo sukurstytas ne iš Lietuvos.

Beje, K. Sudžienė – ne vienintelė gija, jungianti liberaldemokratus ir anuometinius įvykius. Šios partijos centrinio rinkimų štabo narys, atsakingas už rinkimų strategiją, Audrius Butkevičius nepriklausomybės pradžioje vadovavo Krašto apsaugos departamentui, jam buvo pavaldūs savanoriai. Maišto Pakaunėje metu, kaip ir keletą metų prieš tai, A. Butkevičius buvo krašto apsaugos ministras.