"Manau, jog turime tik 0,1 šanso, kad Vyriausioji rinkimų komisija patvirtins mūsų prašymą dalyvauti rinkimuose, tačiau sieksime pasinaudoti ir juo", - pirmadienį Eltos konferencijų salėje surengtoje spaudos konferencijoje sakė vienas iš akcijos iniciatorių Vytautas Damaševičius.

Akcijos sumanytojų teigimu, rengti tokią akciją paskatino tai, kad savivaldos rinkimuose leidžiant dalyvauti tik politinėms partijoms yra pažeidžiamos gyventojų konstitucinės teisės.

"Konstitucijos 119 straipsnis garantuoja Lietuvos piliečiams ir kitiems administracinio vieneto gyventojams teisę būti išrinktiems. Konstitucijoje nėra jokių apribojimų, kurie nusakytų, kad teisė kelti kandidatus yra suteikta išskirtinai tik partijoms, kurių nariais tėra mažiau nei 0,5 proc. Lietuvos gyventojų", - sakė vienas iš akcijos sumanytojų Paulius Markevičius.

Jo teigimu, stebina ir tai, kad Seimo rinkimuose gali dalyvauti partijoms nepriklausantys gyventojai, o savivaldybių rinkimuose - ne, nors miesto problemas turėtų spręsti patys miesto gyventojai, kurie tas problemas žino geriausiai.

Asociacija pirmadienio rytą įteikė paraišką Vyriausiajai rinkimų komisijai dėl dalyvavimo savivaldybių rinkimuose. Pasak asociacijos nario Liudviko Ragauskio, jei paraiška nebus patvirtinta, asociacija per penkias dienas turės apskųsti tokį sprendimą Vyriausiajam administraciniam teismui, taip pat, kol teismas priims nutarimą, bus galima prašyti stabdyti rinkimus Vilniaus mieste.

Vėliau planuojama kreiptis į Konstitucinį Teismą, kuris turėtų išaiškinti, ar leidimas savivaldybių rinkimuose dalyvauti tik politinėms partijoms nevaržo konstitucinių teisių. Jei asociacijos netenkintų ir Konstitucinio Teismo sprendimas, šios akcijos dalyviai ketina aiškintis, ar jie gali tiesiogiai kreiptis ir į Europos Tarybos įsteigtą Europos Komisiją už teisinę demokratiją (Venecijos komisiją), kuri yra paskelbusi skaidrios rinkimų praktikos Kodeksą ir penkis esminius Europos rinkimų principus: visuotinę, lygią, nevaržomą, slaptą ir tiesioginę balsavimo teisę.

Dabar galiojančioje Savivaldybių rinkimų įstatymo redakcijoje teigiama, jog kandidatus į tarybos narius gali kelti politinė partija ar politinė organizacija. Naujoje įstatymo redakcijoje šiame straipsnyje nebeliko teisės kandidatus kelti politinėms organizacijoms. Tiesa, tokias įstatymo pataisas vetavo prezidentas Valdas Adamkus.

Pilietinės akcijos "Dalyvauk Vilniaus valdyme pats" rinkimų sąraše yra 13 Vilniaus gyventojų iš Žvėryno, Pilaitės, Senamiesčio ir Vilkpėdės seniūnijos bendruomenių.