Tyrime, kurį atliko "Lietuvos regioninių tyrimų institutas", dalyvavo 300 nuolat reikalų Kauno rajone savivaldybėje turinčių gyventojų, iš kurių 23 proc. teigia, kad korupcija savivaldybėje per pastaruosius ketverius metus labai padidėjo. 25 proc. mano, kad korupcijos lygis šiek tiek pakilo.

Daugiau nei pusę apklaustųjų mano, kad valdininkai prasčiausiai dirba korupcijos mažinimo ir prevencijos klausimais.

„Tyrimo rezultatai gal ir liūdni. Atsižvelgiant į juos mes darysime viską, kad korupcijos nebūtų. Dabar žingsniai labai aiškūs. Visų pirma mes norime stiprinti kadrų politiką savivaldybėje. Taip pat sustiprinome Urbanistikos skyrių, išplėtėme Teisės skyrių bei seniūnijų padalinius ir, manau, kad korupcijos apraiškų bus mažiau", - sakė Kauno rajono administracijos direktorius Valerijus Makūnas.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad net 70 proc. gyventojų (iki 30 metų) sprendžiant svarbią problemą patys valdininkams duotų kyšį, o pusė apklaustųjų neįskųstų kyšį paėmusio valdininko.

„Tyrimas nustatė ir pačių gyventojų požiūrį į korupcijos reiškinį. Gyventojai patys linkę duoti kyšį, kad būtų lengviau spręsti problemas. Daugiausiai kyšį duoti linkę jauni žmonės, kad jų problemos būtų sprendžiamos greitai ir efektyviai. Kita pusė yra savivaldybės administracinės sistemos trūkumai, kurie susiję su darbuotojų kvalifikacijos stoka, su dideliu darbo krūviu, su neefektyviu darbo organizavimu, neaiškiai apibrėžtomis funkcijomis", - sakė tyrimą atlikusio instituto projektų ekspertė Jurga Bučaitė.

93 proc. respondentų apie valdininkų kyšininkavimą nepraneša, nes mano, kad tai nieko nepakeis. 85 proc. žmonių nepasitiki nė viena institucija, kuriai galima būtų pranešti apie korupciją.