Trečiadienį vakare Kėdainiuose posėdžiavusi „darbiečių“ taryba patvirtino kandidatų sąrašus. Tarp sąrašų lyderių minima ir V. Uspaskicho pavardė.

Tapęs Darbo partijos (DP) kandidatu savivaldos rinkimuose V.Uspaskichas įgytų neliečiamybę, tačiau tai nepadėtų jam visiškai išvengti teisėsaugos persekiojimo, nors galimai padėtų išlošti laiko.

Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymas numato, kad "kandidatas į savivaldybės tarybos narius rinkimų agitacijos kampanijos metu, taip pat iki naujai išrinktos savivaldybės tarybos pirmojo posėdžio be VRK sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimtas, negali būti kitaip suvaržyta jo laisvė".

"Taigi atsirastų reikalas teisėsaugai papildomai kreiptis į VRK dėl minėtų veiksmų. Komisija tokių atvejų yra svarsčiusi labai nedaug, bet iki šiol teisėsauga kiek kreipėsi , tiek visą laiką gaudavo mūsų sutikimą atlikti prašomus veiksmus", - DELFI teigė Z.Vaigauskas.

Nepatvirtintomis žiniomis, šiuo metu Maksvoje gyvenantis ir Rusijoje politinio prieglobsčio pasiprašęs V.Uspaskichas esą ketina kandidatuoti jo tėvonija vadinamuose Kėdainiuose - Darbo partijos kandidatų sąrašo paskutiniu numeriu.

Partijos savo kandidatų sąrašus turėtų pateikti ne vėliau kaip iki sausio 22 d. Apygardų rinkimų komisijos šiuos sąrašus turi patvirtinti ne vėliau kaip iki sausio 26 d.

Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymas numato, jog savivaldybės tarybos nariu gali būti renkamas nuolatinis šios savivaldybės gyventojas. Tokiu laikomas Lietuvos pilietis, kuris savo gyvenamąją vietą pagal Lietuvos teisės aktus deklaravo šios savivaldybės teritorijoje arba kurio paskutinis žinomas gyvenamosios vietos adresas yra šios savivaldybės teritorijoje, "arba kuris savo nuolatinę gyvenamąją vietą viešu pareiškimu nurodė šios savivaldybės teritorijoje ir ši gyvenamoji vieta nustatyta tvarka laikoma jo pagrindine gyvenamąja vieta, taip pat asmuo, kuris turi leidimą nuolat gyventi Lietuvoje".

Pasak Z.Vaigausko, įstatymas numato, jog savivaldybės tarybos nariu negali būti renkamas asmuo, kuris likus 65 dienoms iki rinkimų yra nebaigęs atlikti bausmės pagal teismo nuosprendį

Tai vienintelis su teisėsaugos sprendimais ir veiksmais susijęs apribojimas savivaldos rinkimuose.

"Kitų kažkokių apribojimų įstatymas nenumato", - sakė Z.Vaigauskas.

VRK vadovas svarstė, jog apribojimu greičiausiai nebūtų ir tai, jei V.Uspaskichas pildytų pareiškinius dokumentus būdamas ne Lietuvoje.

Tačiau VRK vadovas pridūrė, jog tokiu tveju gali kilti klausimų dėl parašo tikrumo. Įstatymas numato, jog dokumentus pretendentai į savivaldybių tarybų rinkimų kandidatus privalo pildyti patys.

Z.Vaigausko svarstymu, taip pat gali kilti klausimų ir dėl V.Uspaskicho pilietybės. Kaip žinia, Migracijos departamentas šiuo metu tikrina žiniasklaidoje skelbtą informaciją apie galimai buvusią dvigubą V.Uspaskicho pileitybę, tačiau Rusijos tarnybos iki šiol atsisako pateikti reikiamus atsakymus ir dokumentus.

Kaip DELFI sakė DP pirmininko pirmoji pavaduotoja Loreta Graužinienė, buvęs partijos lyderis turėtų grįžti ne paskutinėmis vasario dienomis, o anksčiau, kad galėtų dalyvauti agitacijos kampanijoje. „Jis sakė, kad yra pasiryžęs dirbti“, - teigė parlamentarė.

Tuo tarpu generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis Lietuvos radijui tvirtino, kad vos parvykęs V. Uspaskichas būtų sulaikytas. Pasak G. Jasaičio, ar suimti politiką, būtų nuspręsta per dvi paras.

Anksčiau V. Uspaskichas ne kartą buvo kviečiamas į apklausas, tačiau jose nė karto nepasirodė. Rugsėjį jis Maskvoje buvo sulaikytas kelioms valandoms, bet vėliau laisvę atgavo, mat pasiprašė politinio prieglobsčio. Šis prašymas kol kas nėra išnagrinėtas.

Savo ruožtu Lietuvos Generalinė prokuratūra paprašė V. Uspaskicho ekstradicijos.

Neseniai žiniasklaidoje buvo paskelbta, kad buvęs DP lyderis prieš vasario 25 dieną vyksiančius rinkimus turėtų pasirodyti Lietuvoje. To nepaneigė nei dabartinė „darbiečių“ vadovybė, nei pats V. .Uspaskichas, nuo praėjusių metų gegužės gyvenantis gimtojoje Rusijoje.

Tiesa, pernai rugsėjį buvęs DP pirmininkas, Seimo narys ir ūkio ministras DELFI tvirtino nebenorintis grįžti į aktyvią politiką.