Karinių oro pajėgų vadas teigia, kad nuo šios savaitės Lietuva pati galės duoti įsakymą iš Zoknių pakilti NATO naikintuvams. Anksčiau tokį nurodymą duoti galėjo tik Vokietijoje esantis Jungtinis oro operacijų centras.

„Jeigu seniau įvykdavo kažkoks oro erdvės pažeidimas ir reikėdavo pakelti naikintuvus, kurie dislokuoti Šiauliuose, informacija ateidavo į mūsų centrą iš visų Baltijos šalių, o tą informacija mes turėdavo siųsti į Vokietiją. Vokietija priimdavo sprendimą pakelti juos ar ne“, – sako Artūras Leita, Lietuvos karinių oro pajėgų vadas.

Oro erdvės Vadovavimo ir pranešimų centro dislokavimas Lietuvoje suteikia galimybę greičiau išanalizuoti iš radarų ir kitų stebėjimo priemonių gaunamą informaciją bei priimti sprendimus.

2005 m. rugsėjį į Lietuvos oro erdvę įskrido raketomis ginkluotas Rusijos karinių oro pajėgų naikintuvas „Su-27“. Centras Vokietijoje užtruko daugiau kaip 20 minučių, analizuodamas informaciją, kol iš Zoknių buvo pakelti tuomet oro policijos misijoje budėję Vokietijos naikintuvai.

Vokiečių lakūnai į orą pakilo jau po to, kai pritrūkus degalų, Rusijos naikintuvo pilotas katapultavosi, o pats lėktuvas sudužo Šakių rajone.