Apdovanojimas V.Adamkui skirtas už indėlį į tarptautinio dialogo bei taikos plėtrą. V.Adamkus kartu su Lenkijos ir Ukrainos prezidentais buvo pernai pavasarį Vilniuje vykusios tarptautinės konferencijos "Civilizacijų dialogas" globėjas ir iniciatorius.

Nepolitinės visuomeninės organizacijos "Rusijos tautinės šlovės centras" atstovai antradienį Chodkevičių rūmuose Vilniuje V.Adamkui įteikė šv.apaštalo Andrejaus apdovanojimą už civilizacijų dialogo puoselėjimą.

Teikdamas apdovanojimą, organizacijos globos tarybos pirmininkas, Rusijos transporto viceministras Vladimiras Jakuninas susirinkusiems sakė, kad skirdamas premiją, fondas atsižvelgia į tai, koks yra kandidato indėlis į civilizacijų dialogo plėtotę, taip pat vadovaujasi devizu "Už tikėjimą ir ištikimybę".

"Prezidentas Valdas Adamkus yra gyvas šių idėjų įgyvendinimo pavyzdys", - sakė V.Jakuninas. Pasak jo, Amerikoje įsisavintas demokratijos vertybes prezidentas jas įgyvendina Lietuvoje.

Fondo atstovas teigė, kad Rusijoje vertinamas V.Adamkaus ir visos Lietuvos vadovybės sugebėjimas vesti konstruktyvų dialogą su užsienio partneriais.

V.Adamkui buvo įsegta šv.Andrejaus žvaigždė su 389 brangakmeniais, įteiktas laureato diplomas, laureato juosta bei šv.Andrejaus ikona, nutapyta šiuolaikinių ikonų tapytojų.

Dėkodamas už apdovanojimą V.Adamkus džiaugėsi, kad jis atkeliavo į Vilnių, "santarvės ir tolerancijos miestą, kuriame šimtmečius taikiai sugyvena įvairios tautos, kultūros ir religijos".

"Priimu šį apdovanojimą kaip Lietuvos visuomenės pastangų kurti tautų ir kultūrų susikalbėjimo bei darbaus sugyvenimo erdvę įvertinimą", - sakė šalies vadovas.

Prezidento teigimu, Lietuva visada ypatingą dėmesį skyrė santykiams ir dialogui su kaimynais. "Lietuvą ir Rusiją turi jungti kuo daugiau gyvo bendravimo tiltų, mūsų tautas turi sieti abipusė pagalba ir supratimas", - sakė V.Adamkus.

Apdovanojimo įteikimo ceremonijoje dalyvavo Rusijos ambasadorius Jurijus Zubakovas, Užsienio reikalų ministerijos atstovai, susisiekimo ministras Zigmantas Balčytis, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas ir kiti.

Prezidentas po ceremonijos žurnalistams sakė, kad šis apdovanojimas yra abiejų tautų kultūrinio įnašo įvertinimas.

"Tai yra lietuvių visuomenės pastangų įvertinimas iš rusų tautos", - sakė Lietuvos prezidentas.

Nepolitinė visuomeninė organizacija "Rusijos tautinės šlovės centras" įkurta Maskvoje 2001-aisiais metais. Fondas siekia stiprinti tautinę savimonę bei visuomenės dvasines vertybes, į valstybės valdymą plačiau įtraukti piliečius, stiprinti šeimą, skatinti istorijos, tradicijų pažinimą, propaguoti tautinę, religinę toleranciją ir skatinti tarptautinį bendradarbiavimą.

Šiais metais šv.apaštalo Andrejaus apdovanojimas už nuopelnus plėtojant civilizacijų dialogą šiemet taip pat įteiktas Azerbaidžano prezidentui Heidarui Alijevui ir UNESCO generaliniam sekretoriui Koichiro Matsuurai.

Vėliau šiais metais šis apdovanojimas bus įteiktas Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, Prancūzijos prezidentui Jacques’ui Chiracui, Ispanijos karaliui Juanui Carlosui.