Žiniasklaida anksčiau yra skelbusi, esą 2002 metais LDK Gedimino ordino Komandoro kryžiumi už nuopelnus skatinant Rusijos ir Lietuvos dialogą apdovanotas Vladimiras Jakuninas praeityje galimai užėmė aukštas pareigas sovietų specialiosiose tarnybose.

V.Jakuninas apdovanojimo metu 2002 m. buvo visuomeninės organizacijos "Rusijos tautinės šlovės centras" globos tarybos pirmininkas ir Rusijos transporto viceministras.

„Svarstysime, tačiau svarstysime atsižvelgdami į Valstybės apdovanojimų įstatymo 14 straipsnį, kuris numato, kad apdovanojimams negali būti teikiami asmenys, teisti už tyčinius nusikaltimus“, - DELFI penktadienį pabrėžė Č.Atkočaitis.

Pasak Č.Atkočaičio, kitų apribojimų nenumato.

Laikinojo Ordinų kanclerio teigimu, „reikia žiūrėti į pačius nuopelnus“ ir tai vertina Valstybės apdovanojimų taryba. „Turi būti svarstoma iš naujo, jei yra keliamas klausimas“, - sakė Č.Atkočaitis.

Prezidento patarėjas pridūrė, jog „yra teikėjai, teikiantys kandidatūras apdovanojimams ir jie atsako“.

Seimo opozicinių konservatorių frakcijos narys Saulius Pečeliūnas penktadienį kreipėsi į laikinąjį Prezidento kanceliarijos vadovą - Lietuvos valstybės ordinų kanclerį Č.Atkočaitį ir į Valstybės apdovanojimų tarybos pirmininkę prezidento patarėją Haliną Kobeckaitę dėl valstybės apdovanojimo V.Jakuninui suteikimo pagrįstumo ir teisėtumo.

Konservatorius pažymi praėjusių metų pabaigoje žiniasklaidoje minėtus pranešimus, esą V.Jakuninas neturi realių nuopelnų Lietuvos valstybei, yra siejamas su Rusijos specialiosiomis tarnybomis bei įtakingais Lietuvos pareigūnais ir verslininkais, yra KGB generolas majoras, buvęs žvalgybos rezidentas Austrijoje.

Pasak parlamentaro, žiniasklaidoje taip pat skelbta, esą jokių dokumentų, susijusių su V.Jakunino apdovanojimu, nėra išlikę, „todėl nėra aišku, kas ir už kokius nuopelnus Lietuvos valstybei teikė jį apdovanoti“.

Č.Atkočaitis DELFI teigė, jog tai, kas teikė V.Jakuniną apdovanojimui yra žinoma ir pažadėjo kitą savaitę šiuos duomenis pateikti.

Valstybės apdovanojimų tarybos pirmininkė prezidento patarėja Halina Kobeckaitė DELFI teigė kol kas minėto S.Pečeliūno paklausimo nėra mačiusi, todėl negalinti jo komentuoti.

Prezidentas Valdas Adamkus anksčiau yra sakęs, jog V.Jakuninas Lietuvos ordiną gavo kaip atsaką į apdovanojimą Lietuvos prezidentui už civilizacijų santarvės puoselėjimą, o apdovanotojo Rusijos atstovo praeities ryšiai su specialiosiomis tarnybomis tuomet Lietuvos vadovui nebuvo žinomi.

Žiniasklaidos pranešimais, Lietuvos valstybės saugumo departamentas (VSD)yra domėjęsis V.Jakuninu dėl ryšių su KGB ir bandymų dalyvauti Rusijos ir Lietuvos geležinkelių projekte 2K.

Anot LNK televizijos, V.Jakuninas - buvęs KGB generolas majoras, dirbęs žvalgybininku Austrijoje. 1985 metais Italijos spauda V.Jakuniną paskelbė KGB žvalgybos karininku.