Prezidentas Valdas Adamkus penktadienį aiškinosi, kokias pasekmes sukels šios trečiadienį Seimo priimtos pataisos. Susitikime dalyvavo D.Grybauskaitė, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė ir Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininku Algirdas Butkevičius.

Šiemet valstybė į Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetą už vieną valstybės draudžiamą asmenį įmoka 187 litus. Nuo kitų metų įmoka turėtų padidėti iki 310 litų.

Finansų ministrė D.Grybauskaitė po susitikimo žurnalistams sakė, kad Vyriausybė neturės realių galimybių įgyvendinti pataisas ir jeigu prezidentas jas pasirašys, Vyriausybė turės kreiptis į Konstitucinį Teismą.

Be to, anot jos, Seimo Sveikatos reikalų komiteto inicijuotos įstatymo pataisos nebuvo derintos su Biudžeto ir finansų komitetu, nebuvo klausta Vyriausybės nuomonės.

"Iš gerų intencijų eilinį kartą padaryta klaida, o mes esame antikonstitucinėje ir antifinansinėje kolizijoje", - sakė D.Grybauskaitė.

Finansų ministerijos paskaičiavimais, įgyvendinant naują įstatymo nuostatą 2003 metais papildomai reikės 270 mln. litų.

Tuo tarpu Seimo komiteto pirmininkė D.Mikutienė žurnalistams teigė, kad Privalomojo sveikatos draudimo fondą gali ištikti bankrotas, jei nebus mažinami jo įsiskolinimai.

D.Mikutienės pasirašytame kreipimesi į valdžią teigiama, kad 1998-1999 metais Privalomojo sveikatos draudimo fondas negavo 120 mln. litų planuotų valstybės asignavimų. Įgyvendinant naują Gyventojų pajamų mokesčio įstatymą, 2003 metais fondas negaus 60 mln. litų.

Pasak D.Mikutienės, ligonių kasų įsiskolinimai už kompensuojamus vaistus siekia 200 mln. litų, įskaitant 72 mln. litų skolą bankams, už suteiktas sveikatos priežiūros paslaugas - dar apie 200 mln. litų.

Komiteto vadovės teigimu, nėra aiškūs prioritetai, kaip skirstomi pinigai. "Be jokių prioritetų, be jokių kriterijų išmetėme visiems po penkis litus, sėdime visi prie suskilusios geldos ir laukiame, kada atplauks auksinė žuvelė, o jos gali ir nebūti", - kalbėjo D.Mikutienė.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovas A.Butkevičius tvirtino, kad priimant įstatymą buvo nusižengta procedūrai - nauji įstatymų projektai, kurių įgyvendinimui reikės papildomų lėšų, paprastai teikiami Biudžeto ir finansų komitetui, o šį kartą tai nebuvo padaryta.

Jis pridūrė, kad jei komitetas būtų nagrinėjęs pataisas, jis būtų prašęs Vyriausybės įvertinti finansines galimybes. A.Butkevičiaus manymu, įstatymo priėmimo tvarką turėtų peržiūrėti Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

Prezidento atstovė spaudai Violeta Gaižauskaitė žurnalistams teigė, kad prezidentas susidariusią situaciją vertina kaip dar vieną chaotiškos įstatymų leidybos pavyzdį.

"Yra akivaizdus prieštaravimas ir nesusitarimas tarp valdančiosios koalicijos partnerių, Seimo komitetų, pagaliau Seimo ir Vyriausybės, ir šiame nesutarimų epicentre atsiduria prezidentas, kuris per 10 dienų turi apsispręsti, ar pasirašyti tokį įstatymą, ar jį vetuoti", - sakė prezidento atstovė spaudai.

Prezidentas įstatymo pataisas turi pasirašyti per 10 dienų nuo jų gavimo, tačiau Prezidentūra dokumento dar nėra gavusi.