Iš tremties grįžusiam 130 hektarų žemės paveldėtojui vakar pabandė padėti Seimo Žmogaus teisių komiteto nariai, tačiau parlamentarai pripažino esą bejėgiai.

Rudenį jie dar pamėgins imtis taikdarių misijos tarp žemių neatgaunančio uteniškio D.Pliateriu ir Degulių kaimo gyventojų. „Gal bent tokiu būdu padėsime žmogui, kurio atžvilgiu pasielgta negražiai. Jam skirta net dviguba bausmė. Pirmą kartą žemė buvo atimta sovietmečiu, antrą kartą -jau nepriklausomoje Lietuvoje", -apgailestavo Žmogaus teisių komiteto vadovas Gediminas Dalinkevičius.

Sklypus išsidalijo vietiniai

Nepaisant D.Pliaterio prašymo atkurti jo nuosavybę, dalis grafų palikuoniui priklausančios žemės buvo išdalyta gyventojams, kurie vėliau tapo ir šių sklypų savininkais.

D.Pliateris kategoriškai atsisako kompensacijos už turėtas, bet negrąžinamas žemes. Grafų palikuonis taip pat nesutinka, kad paskutinė Pliaterių giminės prieglobsčio vieta būtų išmainyta į žemes kurioje nors kitoje vietoje.

Bylinėtis - jau per vėlu

Žmogaus teisių komitetui imtis šios bylos teko po Vyriausiojo administracinio teismo sprendimo, kuris nustatė, kad D.Pliaterį suklaidino Seimo kontrolierius. Teismo teigimu, D.Pliateris, priešingai nei nurodoma kontrolieriaus pažymoje, ne tik galėjo savo interesus ginti teisme, bet tai buvo vienintelis galimas būdas nuginčyti kitų asmenų nuosavybės teises ir po to susigrąžinti žemę natūra. Tačiau tokią galimybę kontrolierių suklaidintas D.Pliateris prarado. Terminai, per kuriuos grafų palikuonis galėjo kreiptis į teismą dėl administracinių aktų nuginčijimo, jau praėję.

Buvo neteisingai suprastas

Žmogaus teisių komitetas vakar iškvietė D.Pliaterio skundą ištyrusį Seimo kontrolierių Kęstutį Milkeraitį paaiškinti tokio teismo nutarimo atsiradimo aplinkybes. K.Milkeraitis tikino, kad jo parengta pažyma buvo rekomendacinio pobūdžio ir, jo nuomone, negalėjo klaidinti grafų palikuonio: „Aš D.Pliaterio tikrai nodezinformavau ir norėjau jam padėti".

Seimo kontrolierius teigė, jog Vyriausiojo administracinio teismo priimta nutartis iškreipia situaciją: „D.Pliateris neturi šansų atgauti žemę bylinėdamasis su naujais jos savininkais, kuriuos irgi savininkų įstatymai. Naujieji savininkai niekada nesutiks atiduoti privatizuotų žemės sklypų".