Tačiau V. Adamkus esą nenori nė vieno iš A. Pociaus pavaduotojų skirti laikinuoju departamento vadovu.

„Prezidentui nėra svarbi data ant pareiškimo, nes Seimui dekretą dėl A. Pociaus atleidimo prezidentas galės teikti tik tada, kai turės savo kandidatą", - teigė R. Grumadaitė.

Pagal įstatymus, VSD vadovą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Išvakarėse V. Adamkus po Valstybės gynimo tarybos posėdžio pareiškė, kad A. Pocius nebegali tikėtis Seimo paramos, todėl jam būsią sunku vadovauti departamentui.

Tačiau prezidentas pripažino, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atlikto VSD veiklos tyrimo išvados jo neįtikino.

Kartu V.Adamkus išreiškė viltį, kad skiriant naują VSD vadovą bus išvengta politikų įtakos: „Tikiuosi, kad skiriant naują vadovą visos politinės partijos elgsis atsakingai, nešališkai ir pirmiausia rūpinsis valstybės interesais. Menkiausia mūsų klaida kažkam gali tapti dideliu laimėjimu.“

Parlamentas antradienį patvirtino komiteto pateiktas išvadas, kuriose teigiama, jog departamente yra daug trūkumų, o A. Pocius nėra pajėgus tinkamai organizuoti departamento darbą ir jam vadovauti.

Kaip ketvirtadienį pranešė dienraštis „Kauno diena“, A. Pocius turėtų būti pakeistas specialiųjų tarnybų, politikos arba diplomatijos atstovu. Prezidentūra, kuriai teks parinkti pamainą VSD vadovui, pripažino, kad tai nebus lengva, nes kandidatūrą teks suderinti su labai margu dabartiniu Seimu.

Paieškos gali užtrukti iki pat kovo 10 dieną prasidedančios Seimo pavasario sesijos. Iki to laiko A. Pocius tikriausiai toliau eis savo pareigas.

Anot „Kauno dienos“, jau anksčiau politikos kuluaruose paplito neoficiali informacija, kad A. Pocių galėtų pakeisti kas nors iš Krašto apsaugos ministerijos Antrojo operatyvinių tarnybų departamento, pavyzdžiui, šio departamento direktoriaus pavaduotojai. Pats direktorius Gintaras Bagdonas ateinantį pavasarį išvyks dirbti į Europos Sąjungos specialiąsias struktūras.

Tarp galimų kandidatą į VSD vadovus esą minimi Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovas Povilas Malakauskas, ambasadorius Prancūzijoje Giedrius Čekuolis, jo kolega Rusijoje Rimantas Šidlauskas ir Lietuvos atstovas Vokietijoje Evaldas Ignatavičius.