Tačiau D.Balčytis patyrė pralaimėjimą – teismas prašymą nušalinti prokurorą laiko nepagrįstu.

Advokatas J.Gaudutis teismą įtikinėjo, kad spaudoje buvo išspausdintos 69 publikacijos apie D.Balčyčio ir dar trijų kaltinamųjų iš LVPA byloje.

„D.Balčytis jau pripažintas kaltu, - sakė advokatas. - Neabejotina, kad prokuroras per žiniasklaidą daro spaudimą teismui. Kyla abejonių dėl prokuroro šališkumo - jis atlikdamas tyrimą piktnaudžiavo jam suteikta teise, parodė suinteresuotumą byla, išsakė išankstinę nuomonę. Prokuroras įsivėlė į politinius įvykius ir tapo šališkas byloje.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras L.Belevičius neigė spaudai nutekinęs informaciją ir advokatą apkaltino melavimu teismui. Teismas nusprendė pasitarti, ar pritarti nušalinimui, mat viename Generalinės prokuratūros pranešimų spaudai buvo cituojamas tyrimą atlikęs prokuroras.

Tai jau antras nušalinimas, kurį reiškė finansų ministro sūnus. Prieš tai jis nušalino Vilniaus miesto 2-ojo teismo teisėją, nes įtarė, kad buvę generalinio prokuroro Algimanto Valantino pavaldiniai gali būti šališki nagrinėjant LVPA darbuotojų bylą.

Generalinė prokuratūra 25 metų D.Balčyčiui, 30 metų Tomui Ulinauskui, 31 metų Mindaugui Vilčinskui ir 28 metų Pauliui Kairiui pareiškė įtarimus dėl oficialių dokumentų suklastojimo bei piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Visi kaltinamieji, išskyrus finansų ministro sūnų, prisipažįsta kaltais.

Įtariama, kad praėjusią vasarą LVPA turėjo įvertinti bendrovės „Panevėžio melioracija“ pateiktą paraišką gauti daugiau kaip milijoną litų iš ES paramos fondų. D.Balčytis buvo bendrovės paraiškos tikrintojų, tačiau jis dokumentus įvertino tik 62 balais, o jo kolegė – 58.

Teigiama, kad tai buvo per mažas vidurkis, todėl M.Vilčinskas su savo draugais bei kolegomis T.Ulinausku ir P.Kairiu aptarė planą, kaip padidinti balų skaičių iki 65.

Įtariama, kad D.Balčytis sutiko pakeisti vertinimą, todėl savo bendrams atidavė vertinimo ataskaitą kompiuterio laikmenoje. Joje turėjo būti pakeisti balai, o vietoj senosios ataskaitos įdėta nauja. 2006-ųjų sausio 22 d. LVPA tai ir buvo padaryta. Slaptos „operacijos“ detalės buvo aptarinėjamos mobiliuoju telefonu, tačiau agentūros darbuotojai nežinojo, kad pareigūnai klausosi T.Ulinausko pokalbių.

Nuo 2003-iųjų balandžio LVPA direktoriaus pavaduotoju dirbęs M.Vilčinskas pirmadienį teisme neneigė kaltinimų, tačiau tikino asmeniškai jokių interesų neturėjo.

„Buvome sutarę, kad į agentūrą atvyks D.Balčytis ir susiras „Panevėžio melioracijos“ bylą, - sakė M.Vilčinskas. – Į agentūrą atvyko tuo metu LVPA jau nedirbęs T.Ulinauskas atvyko su paruoštais dokumentų projektais, dar kai kuriuos lapus atspausdinome pas mane kabinete. Dokumentus sukeisti nusprendėme savaitgalį, nes D.Balčytis darbo dienomis nesukėlęs įtarimo negalėjo gauti bylos bei patekti į kabinetą, kuriame saugomos bylos“.

Buvęs LVPA direktoriaus pavaduotojas teigė, kad vėliau paraiška buvo patvirtinta Ūkio ministerijoje, tačiau sukeisti balai neturėjo įtakos, nes paramą gavo visos įmonės, kurios surinko daugiau kaip 50 balų“.

Pasak M.Vilčinsko, D.Balčytis agentūroje buvo pagarsėjęs kaip griežtas vertintojas – bendrovėms jis skirdavo mažiausiai balų. Paklaustas, kuo jo pasireiškė kaltė, LVPA direktoriaus pavaduotojas teigė, kad jis kaltas esąs tik dėl to, kad projektus sukeitė sekmadienį nieko neinformavę.

„Tačiau niekas nenorėjo pripažinti savo klaidų“, - sakė M.Vilčinskas. Jis mano, kad anksčiau LVPA dirbęs T.Ulinauskas Panevėžio bendrovės veikla domėjosi, nes jo draugas Nerijus Žagūnis buvo susijęs su šia bendrove. Šį asmenį pažinojo ir pats LVPA direktoriaus pavaduotojas – kartu su juo VDU studijavo teisę.

Teisme pirmadienį buvo apklaustas tik M.Vilčinskas, kiti kaltinamieji bus apklausti sausio pradžioje. Beje, vieno kaltinamojo advokatas teismo prašė neapklausinėti liudytojų, nes jie „nieko naujo nepasakys“. Teisėjų kolegija šį prašymą atmetė.