Praėjusį savaitgalį paaiškėjo, kad tokiam žingsniui nepribrendo nei pačios partijos, nei jų vadovai. Pastarieji neatmeta galimybės savivaldos rinkimuose sudaryti koalicinius kandidatų sąrašus.

Dėliojo rinkimų pasjansą

Šeštadienį Rokuose (Kauno r.) įvyko Pilietinės demokratijos partijos tarybos posėdis, kurį šios partijos vadovas Viktoras Muntianas vadino istoriniu. Jame daugiausia kalbėta apie pasirengimą savivaldos rinkimams. Jie vyks 2007 metų vasario 25 dieną.

Savo kandidatų sąrašą ši partija paskelbs sausio 16 d. Savivaldos rinkimuose planuojama kelti kandidatus 32 savivaldybėse. Uždarame posėdyje Tarybos nariai priėmė kreipimąsi į Lietuvos žmones, kuriame sakoma, kad savivaldos rinkimai bus Lietuvos piliečių politinės brandos, atsakomybės už savo kraštą, miestą ir miestelį, gimtąją gatvę išraiška.

Tą pačią dieną Šiauliuose posėdžiavo ir Lietuvos centro partija. Ji taip pat svarstė savo strategiją ir taktiką artėjant rinkimams į savivaldybių tarybas.

Sekmadienį apie rinkimus diskutavo ir Lietuvos tautininkų sąjungos suvažiavimo delegatai. Savo vedliu jie perrinko Gintarą Songailą, iki šiol vadovavusį sąjungai.

Parlamentarai nemėgins gudrauti

Tarp minėtų trijų partijų įtakingiausia Lietuvoje kol kas laikoma Pilietinės demokratijos partija. Ji susikūrė iš šiemet perpus suskilusios Darbo partijos. Pilietininkų vadovas V.Muntianas eina Seimo Pirmininko pareigas, o partijos frakciją Seime sudaro net 11 parlamentarų. Pasak V.Muntiano, pastarieji greičiausiai nesikiš į savivaldos rinkimus, mėgindami autoritetu padidinti partijos galimybes savivaldybių tarybose laimėti daugiau vietų.

“Kiekvienas Seimo narys gali pasirinkti, dalyvauti jam rinkimuose ar nedalyvauti, - sakė V.Muntianas. - Bet dalyvaudamas jis apgaudinėtų rinkėjus, todėl nemanau, kad kas nors iš mūsų tam ryžtųsi”.

Nei tautininkai, nei Lietuvos centro sąjunga savo atstovų Seime neturi. Nepaisant šiuo metu skirtingų politine prasme svorio kategorijų, mėginama sujungti tris partijas į vieną bloką.

Nesugebėjo susisiekti telefonu

Pilietinės demokratijos partijos tarybos posėdyje jau buvo parengtas pareiškimo projektas, kuriuo Pilietinės demokratijos ir Lietuvos centro partijos pareikštų apie susijungimo pradžią.

“Galima sakyti, kad tai yra abiejų partijų jungimosi pradžia, bet į vieną juridinį vienetą politinės jėgos galutinai susiburs jau tik po savivaldybių tarybų rinkimų”, - sakė V.Muntianas.

Minėtame pareiškime abiejų partijų skyriams savivaldybių tarybų rinkimuose siūloma sudaryti koalicinius kandidatų sąrašus. Tačiau dviejų partijų “vedybos”, atrodo, atidedamos neribotam laikui, nes pilietininkai pareiškimo projekto net nesvarstė.

“Mes taip pat nesvarstėme to pareiškimo, nes kai kas daugiau kalba, nei dirba”, - “Kauno dienai” sakė Lietuvos centro partijos pirmininkas Romualdas Ozolas.

Tačiau greičiausiai abiejų partijų vadovai kol kas nesusiderėjo dėl būsimojo bloko vadovo kėdės.

Pilietininkai, be kita ko, svarstė ir Lietuvos tautininkų sąjungos integracijos į naują politinį bloką galimybę. “Bet sąjunga iki gruodžio 6 dienos neišreiškė savo pozicijos”, - teigė V.Muntianas. Lietuvos tautininkų sąjungos pirmininkas Gintaras Songaila sakė, kad sąjungos valdyba svarstė vienijimosi galimybę su pilietininkais ir centristais, tačiau šiam žingsniui nebuvo pritarta. “V.Muntianui nepranešiau apie šį sprendimą, nes nepavyko su juo susisiekti telefonu”, - sakė G.Songaila.