Kaip skelbta, Lietuvos apeliacinis teismas sustabdė Lietuvoje nuteisto Latvijos dviratininko, Olimpinių žaidynių dalyvio J.Silovo bylą ir paleido jį į laisvę už 20 tūkst. litų užstatą. Sportininkas buvo paleistas teismo salėje ir vėliau išvyko į Latviją.

J.Silovas nuo balandžio buvo kalinamas Pravieniškių kolonijoje prie Kauno už tai, kad pernai rudenį į Lietuvą savo automobiliu įvežė nedeklaruotos valiutos, kurios vertė 265 tūkst. litų - savo uždarbį Prancūzijos profesionalų dviratininkų klube. Latvių dviratininkas teigė nežinojęs apie reikalavimą vykstant per sieną deklaruoti daugiau kaip 10 tūkst. litų.

Kauno apygardos teismas balandžio 11 dieną nuteisė jį kalėti penkerius metus už valiutos kontrabandą stambiu mastu. Paskelbus nuosprendį, sportininkas buvo suimtas teismo salėje ir vėliau išvežtas atlikti bausmės į koloniją.

Nuteistasis su nuosprendžiu nesutiko ir apskundė jį Lietuvos apeliaciniam teismui.

Nuteistasis ir jo advokatas teisėjų kolegijos prašė ne tik panaikinti nuosprendį, bet ir paleisti iš suėmimo, pakeičiant į piniginį užstatą.

Teisėjams pasiteiravus, už kokią sumą ir kada ji bus pervesta į teismo sąskaitą, advokatas patikino, kad dėl to neiškils jokių problemų.

Pagal Lietuvos įstatymus, už kaltinamąjį, teisiamąjį gali laiduoti Lietuvos juridiniai ir fiziniai asmenys. Šis reikalavimas nėra kategoriškas, gali būti išimčių.

Latvijos tautinis olimpinis komitetas paprašė Lietuvos tautinį olimpinį komitetą sumokėti piniginį užstatą už J.Silovą. Sportininkas savo uždirbtais pinigais naudotis negali, nes jie yra konfiskuoti. Jis juos atgaus, jeigu bus išteisintas dėl kontrabandos.

Latvijos tautinis olimpinis komitetas garantavo, kad iškilus problemoms, pvz. jei J.Silovas nevykdytų pareigūnų nurodymų ar pasislėptų, šis užstatas tikrai būtų grąžintas Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui.

V.Zubernis BNS sakė, kad 20 tūkst. litų užstatas už Latvijos dviratininką yra surinktas ne iš biudžetinių lėšų.

Be valstybės skiriamų lėšų, komitetas jų gauna iš Tarptautinio olimpinio komiteto, rėmėjų ir olimpinės loterijos "Olifėja".

Paklaustas, jei teismas būtų nurodęs didesnę užstato sumą, V.Zubernis teigė, kad būtų kreiptasi į rėmėjus, prašant paskolinti pinigų. Jis pripažino, kad 20 tūkst. litų komitetui taip pat yra nemaži pinigai.

"Aš manau, kad šiuo atveju reikia viską daryti, kad kaip nors padėti tokioj bėdoj atsidūrusiam žmogui. Juk mes - olimpinė šeima",- sakė V.Zubernis.

J.Silovo byla atkreipė aukščiausių Lietuvos politikų dėmesį. Prezidentas Valdas Adamkus pareiškė, kad patenkintų malonės prašymą, jeigu dviratininkas kreiptųsi.