Apdovanojimai įteikti 10 nominantų už nuopelnus Vilniaus architektūrai, mokslui, menui, švietimui, kultūrai, sportui, medicinai, taip pat už verslo plėtrą, bendruomenės telkimą, pagalbą jaunimui.

Už nuopelnus menui šv. Kristoforo apdovanojimas suteikiamas dailininkui Algirdui Petruliui, pernai atšventusiam 90 m. jubiliejų. Tai kūrėjas, išlaikęs senąsias lietuvių dailės tradicijas, tarsi gyvasis tiltas, jungiantis tarpukario kultūrą ir meną su trečiuoju tūkstantmečiu.

Tapytojo A. Petrulio mokinys Algimantas Nasvytis šv. Kristoforo apdovanojimu pagerbiamas už nuopelnus Vilniaus architektūrai. Šio architekto, kolegų dar vadinamo Lietuvos architektūros maestro, kūrybos vaisiai išsibarstę po visą Vilnių – tai Lietuvos nacionalinis dramos teatras, Seimo rūmai, restoranas „Neringa“, kai kurie restauruoti Gedimino prospekto statiniai, gyvenamieji namai, daugelis kitų didingų ir paprastų pastatų, formuojančių Vilniaus miesto savitumą.

Fizikas Kęstutis Pyragas – teoretikas, profesorius, habilituotas daktaras apdovanojamas už nuopelnus mokslui. Jo darbai įnešė apčiuopiamą indėlį į pasaulinį mokslą. Šio mokslininko sukurta chaoso valdymo teorija naudojama įvairiausiose mokslo srityse – ne tik fizikos, bet ir matematikos, chemijos, biologijos, ekonomikos srityse. Per 15 m., kai pasaulis žino „Pyrago chaoso valdymo metodą“, daktaras įvairiuose straipsniuose buvo cituotas beveik 2 tūkst. kartų. Tai turbūt didžiausias „citavimo indeksas“ Lietuvoje, o būtent šis indeksas pripažįstamas patikimiausiu tiksliųjų mokslų atstovų darbų naudingumo, jų įtakos pasaulinio mokslo progresui rodikliu.

Už nuopelnus sportui pagerbiama jauna sportininkė, ilgų nuotolių bėgikė Živilė Balčiūnaitė. Pelniusi daugybę pergalių įvairiuose maratonuose, šiemet tarptautiniame Tokijo maratone ji pasiekė naują Lietuvos rekordą. Jau dešimt metų ši sportininkė varžosi Europos ir pasaulio čempionatuose, 2004 m. dalyvavo Olimpinėse žaidynėse Atėnuose.

Nauja nominacija – „Už išgelbėtas sielas“ – šiemet skirta dr. Kristinai Onai Polukordienei. Ji vadovauja Jaunimo psichologinės paramos centrui, teikiančiam psichologinę pagalbą telefonu jauniems žmonėms. Per 15 veiklos metų K. Polukordienės įkurtoje pirmojoje pagalbos telefonu tarnyboje „Jaunimo linija“ dirbo per 200 savanorių, atsiliepta į daugiau kaip 240 tūkst. skambučių. Gydytojos noras pagelbėti sunkią akimirką suteikia palaikymą ne tik mažiems ir jauniems, bet ir vyresniems žmonėms. Jos veikla itin vertinama už aktyvų visuomenės švietimą vykdant savižudybių prevenciją.

Vilniaus pedagoginio universiteto Edukologinių tyrimų instituto direktorė profesorė Marijona Barkauskaitė apdovanojama už nuopelnus švietimui. Jos iniciatyva sostinės mokyklų vadovams, mokytojams ir kitų švietimo įstaigų darbuotojams buvo sudarytos galimybės studijuoti švietimo vadybą, andragogiką, specialiąją pedagogiką, edukologiją ir įgyti šiuolaikinę profesinę kompetenciją.

Vilniaus mokytojų namų direktorei Zenobijai Žepnickienei šv. Kristoforo apdovanojimas suteikiamas už bendruomenės telkimą. Jau daugelį metų jos vadovaujami Mokytojų namai yra vienas svarbiausių Vilniaus kultūros centrų, kuriuose dera tradicinis ir šiuolaikinis menas, o sau įdomių renginių ir užsiėmimų suranda ir jaunimas, ir senjorai. Ši įstaiga tapo bendruomeniškumo pavyzdžiu, įvairių kultūros renginių traukos centru.

Už nuopelnus kultūrai apdovanojamas kalbininkas, vertėjas Bronys Savukynas. Jo publikuotus ir išleistus darbus būtų galima skaičiuoti be galo: tai „Vardai ir žodžiai“, „Lietuvių vardų etimologinis žodynas“, „Žodžiai ir žmonės“, „Žodžiai ir kalba“, „Kalba ir mintis“, „Mintis ir ženklas“, „Ženklas ir prasmė“, „Lietuvių vardų kilmės žodynas“ ir daugelis autorinių bei kartu su kolegomis išleistų traktatų. Jau 15 m. B. Savukynas yra giliausias tradicijas Lietuvoje turinčio mokslo ir kultūros žurnalo „Kultūros barai“ vyriausiasis redaktorius. Jis aktyviai dalyvauja visuomeniniame ir kultūriniame Vilniaus gyvenime, kelia aktualias diskusijas kultūros bei mokslo klausimais.

Už nuopelnus medicinai apdovanojama Lietuvos nusipelniusi gydytoja Stasė Mičelytė, kuriai vadovaujant Vilniaus miesto universitetinės ligoninės Urologijos skyriuje buvo sukurta visapusiška ir moderni inkstų akmenligės gydymo sistema, įsigyta ir naudojama moderni aparatūra. Pagalbos pas šią gydytoją sulaukia ne tik vilniečiai, bet ir ligoniai iš visos Lietuvos.

Šv. Kristoforo apdovanojimas Aloyzui Tarvydui, Lietuvos parodų centro „Litexpo“ vadovui, suteikiamas už verslo plėtrą. Jo vadovaujamas „Litexpo“ yra vienas pagrindinių parodų ir konferencijų centrų Baltijos regione, čia kasmet sulaukiama daugiau nei pusės milijono lankytojų. Šių metų rugsėjį pradėjęs veikti naujas daugiafunkcinis „Litexpo“ paviljonas pripažintas moderniausia Baltijos šalyse tokios paskirties erdve, o paviljono statyba įvertinta kaip vienas sėkmingiausių projektų, įgyvendintų panaudojus Europos Sąjungos fondų paramą.