Prie Pastrėvio pašto skyriaus stoviniuojantys draugai Bronius Kazakevičius ir Algirdas Ališauskas sako laukiantys, gal bus mokamos pensijos. „Žadėjo, kad duos pensiją, – sako A.Ališauskas iš Mustenių kaimo. – Jaunimui Pastrėvyje gal ir gerai gyventi, o koks čia mums, seniams, gyvenimas su tokia pensija”.

Iš viso A.Ališauskas sako gaunantis 470 litų. Gyvena vienkiemyje. Šildymas jam pigau kainuoja nei miestuose, bet vis tiek juk malkų reikia pirkti. Kiek A.Ališauskas norėtų pensijos gauti? „Na, kad pragyvent galėtum, – sako jis. – Gal ir tų keturių šimtų užtektų, jei viskas taip nebrangtų, jei maistas būtų pigesnis. O dabar sunku. Jei malkų nusiperki, jei dar su mašina važinėji, šiek tiek kruti, tada reikia skaičiuoti, kad centų duonos kepaliukui užtektų”.

Irgi geria

A.Ališausko draugas B.Kazakevičius sako, kad Pastrėvyje gyventi – nieko blogo, „pusėtinai”. Pensijos, aišku, galėtų būti didesnės, bet ir jų užtenka, jei žmogus neprageria.

„Visokių yra, – atsako B.Kazakevičius į klausimą, ar daug žmonės Pastrėvyje geria. – Geria viską, kas pakliūna”. Ar ir naminę geria? „Taip, – sako B.Kazakevičius. – Puslitris kainuoja 5 litus, žymiai pigiau nei valstybinė degtinė. Stiprumas – per 40 laipsnių. Na, pats nelabai vartoju, bet girdėjau, kad naminė nebloga, ruginė”.

Geria, bet nesimuša

Pastrėvio seniūnijos medicinos punkto bendruomenės slaugytoja Sigita Kazakevičienė, paklausta, gal yra kokie nors Pastrėvio ligų ypatumai, nusijuokė: „Į mane su tokiom ligom nesikreipiama”. Jau rimtai medikė sako, kad pagrindinė liga – girtuokliavimas. Kodėl žmonės geria, gal dėl to, kad darbo nėra? „Na ne, gal vadinamu pereinamuoju metu darbo nebuvo, dėl to gal tuomet gėrė, – sako jau 30 metų Pastrėvyje gyvenanti S.Kazakevičienė. – O dabar darbo yra, bet yra ir žmonių, kurie nenori dirbti ir nuo tų laikų geria iš inercijos. Bet dabar po truputį juos laidojam. Praėjusią savaitę 31- erių metų vyrą palaidojom. Kepenų cirozė. Gal nuo alkoholio kiekio, gal nuo gėrimų kokybės. Viskas čia kartu susideda”.

Šiaip S.Kazakevičienei Pastrėvyje gyventi smagu. „Smagu, nes čia gyvenu, nes ir susisiekimas geras, ir gamta graži. Ir čia saugu – nereikia bijoti, kad vakare gatvėje kas į galvą duos ar ką nors atims. Nors, kartais tarp atvažiuojančio ir vietinio jaunimo būna konfliktų”, – sako medikė.

Trūksta tik įmonių

„Žmonėms gal nelabai smagu gyventi Pastrėvyje dėl to, kad čia nėra jokių įmonių. Todėl darbo pastrėviečiams tenka ieškotis atokiau, – sako mokyklos direktorė D.Stasiūnienė. – Bet Pastrėvio mokykloje dirbti malonu – dirba geras, tobulėti norintis mokytojų kolektyvas”.

Po šiemet vasarą atlikto remonto mokyklos vidus džiugina akį žaismingomis spalvomis. Kiekvienos klasės mokiniai patys galėjo pasirinkti, kokia spalva turėtų būti išdažytas jų kabinetas. Anot direktorės, šiuo metu mokykloje mokosi apie 100 mokinių, dirba apie 20 mokytojų. Mokykla gali didžiuotis ir kompiuterine technika. Mokykloje yra informacinių technologijų centras su kompiuteriais, internetu, intraneto sistema. Iš mokyklų tobulinimo programos gavusi pinigų mokykla nusipirko ir interaktyvią mokomąją lentą, ir kompiuterinį projektorių. Susidaro įspūdis, kad iš įvairių fondų ir projektų gaunanti pinigų Pastrėvio mokykla – bene labiausiai kompiuterizuota ir bene prestižinė.

„Nors ir sakom, kad esame kaimiečiai, tačiau taip pat sakom, jog esame vidurinių mokyklų lygio – mūsų mokiniai gauna viską, ko reikia”, – sako direktorė.

Kompiuterių netrūksta

Netrūksta kompiuterių ir Pastrėvio mokyklos bibliotekoje. „Prieš maždaug dvejus metus pagal projektą „Viešieji interneto prieigos taškai kaimo vietovėse” gavome penkis kompiuterius su visa įranga, – sako Pastrėvio bibliotekos vedėja Danutė Kamanavičienė. – Interneto visi mokiniai ir kiti kaimo gyventojai labai norėjo”.

Bibliotekos lankytojus domina ne tik internetas, bet ir įvairūs žinynai, enciklopedijos, periodiniai leidiniai. „Kai priklausėm Trakų rajono savivaldybei, turėjome tik vieną kambarį, – sakė D.Kamanavičienė. – Po to, kai atsidūrėme Elektrėnų, iškart pajutome kokybinį ir kiekybinį pakilimą”. Anot bibliotekininkės, šiuo metu biblioteka gauna apie 40 pavadinimų periodikos leidinių. „Pastrėviečiai labai mėgsta ir knygas skaityti, – sako D.Kamanavičienė. – Turbūt jau visi pastrėviečiai perskaitė J.Ivanauskaitės „Miegančių drugelių tvirtovę”, pastaruoju metu viena laukiamiausių knygų buvo G.Dauguvietytės „Post Scriptum”.

Bibliotekininkės teigimu, didžiausia jos klientų spūstis prasideda maždaug nuo 11 val. ryto. Vaikai ne tik kompiuteriu žaidžia. Būna įvairiausių užsiėmimų, pažintinių pamokų, yra saugaus eismo programos. „Pavyzdžiui, mūsų mokyklos anglų kalbos mokytoja prie kompiuterių veda anglų kalbos pamokas, – pasakoja D.Kamanavičienė. – Mokiniai internete ieško informacijos ir atsiskaityti mokytojai gali elektroniniu paštu”.

Ideali vieta

„Žmonės Pastrėvyje iš tikrųjų geri, – sako Pastrėvio mokyklos anglų kalbos mokytoja Vilija Špiliauskaitė. – Jau dveji metai čia dirbu ir labai tuo džiaugiuosi. Žinot, žmonės kaime – patys geriausi, pati tuo įsitikinau, kai pradėjau čia į darbą važinėti iš Vievio”.

Anot V.Špiliauskaitės, šiemet itin pagražėjo Pastrėvio mokykla, atsirado daug informacinių technologijų. „Mes tobulėjame, nes vaikams norisi atiduoti viską, kas geriausia, nesvarbu kur gyventum”.

Kur dar galima gyvenimui Pastrėvyje tobulėti? „Net nežinau”, – sako V.Špliliauskaitė.

Ar mokytoja norėtų sakyti, kad Pastrėvys – pats nuostabiausias pasaulio kampelis? „Ir žiemą čia gražu, ir vasarą. Ir mokykla graži, ir darbo yra”.