ICC siūlo įvardyti Seimui teikiamų svarstyti įstatymų iniciatorius, įstatymus teikti su visais poįstatyminiais aktais, įvertinti svarstomų įstatymų galimą neigiamą poveikį, užtikrinti įstatymų svarstymo viešumą ir kt.

"Taisyklės mažina landų skaičių. Nuo to galima ir pradėti. Tačiau, žinoma, reikalinga priemonių visuma", - spaudos konferencijoje penktadienį teigė ICC Lietuva atstovas Algimantas Akstinas.

TILS pabrėžia būtinybę parengti detalų viešųjų pirkimų politiką reglamentuojantį dokumentą, drausti mokamą politinę reklamą per televiziją, persekioti paslėptą politinę reklamą, užkirsti kelią neteisėtai lobistinei veiklai, neskaidrioms rinkodaros reformoms, kai paslaugos kainą leidžiama nustatyti atsižvelgiant į monopolinių energetikos įmonių turto vertę.

Taip pat siūloma didinti atlyginimus labiausiai į korupciją linkusiems viešojo sektoriaus darbuotojams, kurie dėl labai mažo užmokesčio jaučiasi "turį teisę" imti kyšį, reformuoti baudų ir sankcijų sistemą, baudas siejant su asmens pajamomis, bei teisiškai saugoti žmones, pranešusius apie galimai nusikalstamus darbdavių veiksmus.

"Mes nekantraujame išvysti realius veiksmus. Visi šitie punktai turi būti vykdomi, jei Gedimino Kirkilo vyriausybė iš tiesų nori pažaboti korupciją. Nevyriausybinės organizacijos nuolat teikia pasiūlymus, todėl jau negalima sakyti, kad mes tik kritikuojame vyriausybę", - sako TILS atstovas Rytis Juozapavičius.

Premjeras lapkritį viešai pažadėjo atsistatydinti, jei per metus Lietuvoje nesumažės korupcija. G. Kirkilas taip pat inicijavo parlamentinių partijų frakcijų susitarimą dėl kovos su korupcija ir siekį sumažinti korupciją skelbia vienu iš pagrindinių keturioliktosios Vyriausybės prioritetų.

Gruodžio 1 d. dieną paskelbto pasaulinio "Gallup" korupcijos indekso duomenimis, Lietuva užima paskutinę vietą iš 101 šalies, kur buvo vykdoma gyventojų apklausa.

Tarptautinė organizacija "Transparency International" lapkritį paskelbė, kad Lietuva pagal korupcijos suvokimo indeksą (KSI) jau keletą metų negali pakilti aukščiau 5 balų įvertinimo, kuris duodamas šalims, sugebančioms pažaboti korupcijos lygį.

2006 metais Lietuvai nustatytas KSI yra 4,8. Panašų indeksą Lietuva gauna nuo 2001 metų.

Dešimties balų sistemoje nulis reiškia absoliučią korupciją, o 10 - minimalų korupcijos lygį.

Lietuva tarp kitų Europos Sąjungos valstybių pagal KSI lenkia Latviją ir Slovakiją (4,7) bei Graikiją (4,4) ir Lenkiją (3,7).

Didžiausias KSI šiemet yra Suomijoje ir Islandijoje - po 9,6 balo. Trečioje vietoje yra Danija (9,5 balo).

Tarptautinė antikorupcijos diena pasaulyje pažymima gruodžio 9 dieną.