„Laisvojo penktadienio“ (Casual Friday) tradicija į Europą atkeliavo iš Amerikos. Ten „kaklaraiščio atlaisvinimo“ vajus prasidėjo 1970-aisiais ir netruko išplisti visoje šalyje.

Kai kuriose pasaulio kompanijose darbuotojai, į darbą atėję su džinsais, į specialią dėžutę meta nustatytą mokestį. Metų pabaigoje šie pinigai yra skiriami labdarai.

Klaipėdos valdininkų norą penktadieniais į darbą eiti su džinsais varžo neprognozuojamas visuomenės požiūris.

Šiemet Vyriausybė net priėmė nutarimą, leidžiantį valdininkams penktadienį rengtis laisvalaikio drabužiais. Tačiau ryškius megztinius ir džinsus penktadienį dėvinčius savivaldybės tarnautojus klaipėdiečiai kritikuoja.

Dėvėti džinsus - gėda

„Jei jau ir valdininkai į darbą eis su džinsais, į ką lygiuosis jaunimas? Ir taip Lietuvoje dorovė ir moralė yra „nuvažiavusios“ į šoną, kam dar tokie išsigalvojimai?“ - nepritarė laisvalaikio drabužių idėjai verslininkė Loreta Bosienė.

Medicinos centro „Lorna“ vadovė į darbą visada ateina pasitempusi. Ji dažniausiai dėvi dalykinius kostiumėlius, vasarą - suknelę ir švarką.

Visi „Lornos“ darbuotojai turi specialią uniformą - žalsvos spalvos medicinos chalatus ir kostiumėlius.

„Jei registratorė ar mano pavaduotoja dėvėtų įprastais dalykiniais kostiumėliais, pacientai painiotųsi, kur yra darbuotojai, o kur - centro lankytojai“, - sakė L.Bosienė.

Verslininkė „Klaipėdai“ prisipažino, kad pati savo spintoje neturi nė vienos poros džinsų. Ji savęs neįsivaizduoja darbe dėvinčios paprastus laisvalaikio stiliaus drabužius.

„Ateiti į darbą su džinsais man būtų gėda. Manau, kad dalykinė apranga įpareigoja ir verslininką ar valdininką, ir su jais bendraujančius žmones elgtis dalykiškai ir kultūringai. Nustebčiau, jei notarų biure mane pasitiktų džinsus dėvintys žmonės“, - neslėpė ji.

L.Bosienė prisipažino, kad jos nešokiruotų nebent džinsuotas statybos darbų vadovas.

„Kažkas turi rodyti pavyzdį. Jei to nedarys valdininkai, verslininkai, į ką lygiuosis visuomenė“, - klausė L.Bosienė.

Į darbą - su guminiais

Klaipėdos regioninio parko direkcijos ekologas Erlandas Paplauskis dienraščiui sakė, kad su kostiumu į darbą ateina itin retai.

„Mano kasdienė darbo apranga - džinsai, guminiai batai ir neperšlampamas kostiumas. Esu gamtininkas, dirbu gamtoje. Įsivaizduoju, kaip juokingai atrodyčiau po kemsynus lapnodamas su bateliais prie kostiumo“, - juokėsi ekologas.

Pasak E.Paplauskio, direkcijoje dalykinę aprangą dėvi tik du žmonės - direktorius ir kultūrologė.

„Jie bendrauja su klientais, todėl privalo dėvėti oficialius kostiumus. Visi kiti kasdien dėvime tvarkingus ir švarius laisvalaikio stiliaus drabužius“, - teigė jis.

Užsimiršti neverta

Klaipėdos savivaldybėje vos vienas kitas valdininkas leidžia sau penktadienį į darbą ateiti laisvalaikio drabužiais.

Pirmasis sulaužyti konservatyvių dalykinių drabužių tradiciją ryžosi Urbanistinės plėtros departamento direktorius Kastytis Macijauskas.

Penktadieniais į darbą savivaldybėje jis ateina su džinsais ir ryškiaspalviais megztiniais.

Rinkdamosi penktadienio drabužius drąsiau eksperimentuoja savivaldybėje dirbančios moterys - Ūkio dalies vedėja Karina Pašilienė, mero sekretorė Kristina Čižytė, Socialinio departamento vadovė Nijolė Laužikienė ir Švietimo skyriaus vedėja Laimą Prižgintienė.

Drabužiais prekiaujančios bendrovės „Baltika Lietuva“ rinkodaros vadovė Viktorija Krolytė dienraščiui sakė, kad, nepaisant tradicijų, penktadienį neverta užsimiršti ir perlenkti lazdos.

„Laisva apranga suminkština atmosferą, mažina įtampą darbe, tačiau neverta manyti, jog „diena be kostiumo“ išlaisvina nuo aprangos taisyklių paisymo. Iš tiesų tų taisyklių tik padaugėja, nes, vyraujant liberaliam požiūriui į laisvą penktadienio aprangą, iškyla pavojus apsirengti pernelyg laisvai. Nereikia pamiršti, jog pirmąjį įspūdį apie žmogų susidarome per keletą sekundžių“, - sakė V.Krolytė.