Naująją daugumą sudarančios penkios frakcijos išplatino pareiškimą, kuriame teigiama, kad gegužės 30 dieną priimtas Tarybos sprendimas, kuriuo E.Tamašauskas, pareiškus nepasitikėjimą, buvo nušalintas nuo mero pareigų, yra priimtas laikantis Vietos savivaldos įstatymo bei Tarybos laikinojo reglamento reikalavimų.

"Jokių teisės aktų pažeidimų, procesinių ar procedūrinių paklaidų nenurodė net Vyriausybės atstovė R.Maslauskienė", - teigiama pareiškime. Dokumente taip pat tvirtinama, kad "visi Tarybos veiksmai, susiję su E.Tamašausko atstatydinimu, buvo teisėti, paremti įstatymais, teisės aktais, savivaldos teise, išreiškė vieningą politinę valią".

Tarybos sprendimu buvo nutarta kreiptis į Kauno apygardos administracinį teismą su prašymu kuo skubiau iš esmės nagrinėti E.Tamašausko skundą ir paskelbti motyvuotą sprendimą.

Kauno miesto valdžia taip pat neatsižvelgė ir į Vyriausybės atstovės Rasos Maslauskienės reikalavimus panaikinti neteisėtai priimtus sprendimus dėl mero Giedriaus Donato Ašmio išrinkimo bei Valdybos patvirtinimo.

Pasak Kauno miesto tarybos ir Seimo nario Rimanto Ruzo, jeigu Taryba būtų atšaukusi minėtus sprendimus, tokiu žingsniu būtų pripažinta, kad jie yra neteisėti. Jis vylėsi, kad E.Tamašausko skundas Kauno apygardos administraciniame teisme bus nagrinėjamas kuo greičiau, nors teisiniai procesai gali užsitęsti iki pat rudens.

Nors Taryba ir nepanaikino sprendimų dėl mero G.D.Ašmio išrinkimo bei Valdybos patvirtinimo, tačiau nei ketvirtasis šią kadenciją miesto vadovas, nei Valdyba sprendimų nepriiminės. Vietoj G.D.Ašmio dokumentus ir toliau pasirašinės vienas iš vicemerų, o Valdybos sprendimus priiminės dažniau priversta rinktis Taryba.

Kaip primena ELTA, Vyriausybės atstovė R.Maslauskienė birželio 11 dieną sustabdė Tarybos sprendimų dėl mero išrinkimo bei Valdybos sudarymo vykdymą, kadangi jie buvo priimti nesilaikant Kauno apygardos administracinio teismo nutarties ir tuo prieštarauja Konstitucijai, pažeidžia Administracinių bylų teisenos įstatymo reikalavimus.

Birželio 6 dieną Kauno apygardos administracinis teismas sustabdė Tarybos sprendimo dėl mero E.Tamašausko atleidimo iš pareigų galiojimą po to, kai E.Tamašauskas kreipėsi į teismą, prašydamas įvertinti šio sprendimo teisėtumą. Tokią teismo nutartį paliko galioti ir prieš savaitę Tarybos skundą išnagrinėjęs Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.