Pasak teisingumo ministro Petro Baguškos, ministerija paprašė priimti principinį sprendimą dėl laisvės atėmimo įstaigų iškėlimo iš miestų centrų. Dabar bus detaliai studijuojama, kaip būtų galima įgyvendinti tokį sprendimą ir kokia būtų jo nauda visuomenei.

Kaune veikia Kauno tardymo izoliatorius, pačiame Vilniaus centre - Lukiškių tardymo izoliatorius - kalėjimas ir Šiauliuose - Šiaulių tardymo izoliatorius. Taip pat skirtinguose Lietuvos kampeliuose išsidėstę Alytaus, Kybartų, Marijampolės, Panevėžio, Pravieniškių, Vilniaus pataisos namai.

Kaune veikia ir nepilnamečių tardymo izoliatorius - pataisos namai, Pravieniškėse yra įsikūrę gydymo ir pataisos namai.

Visi tardymo izoliatoriai šiuo metu yra perpildyti. Ypač aktuali perpildymo problema Lukiškių tardymo izoliatoriuje - kalėjime, kuriame yra 864 vietos, o lapkričio viduryje čia buvo laikomas 991 asmuo.

Be to, šioje kalinimo įstaigoje veikia ir kalėjimas, kuriame laikoma iki 160 asmenų, iš jų 80 - nuteisti laisvės atėmimu iki gyvos galvos. Nuteistieji laisvės atėmimu iki gyvos galvos turi būti laikomi kamerose po vieną ir tik jiems patiems sutinkant - po du.

Didžioji dalis Lukiškių tardymo izoliatoriaus - kalėjimo kamerų yra apie 8 kvadratinių metrų ploto. Vienam asmeniui, laikomam kameroje, turi būti skirta ne mažiau kaip 5 kvadratiniai metrai ploto. Todėl kamerose laikant po du asmenis būtų pažeidžiamas Lietuvos higienos normos. Be to, dalis Lukiškių tardymo izoliatoriaus - kalėjimo pastatų, statinių ir inžinerinės įrangos yra susidėvėję, kai kurie iš jų pripažinti avariniais, jų atstatymas brangiai kainuoja.

Kadangi ši įstaiga yra miesto centre, jos saugumo užtikrinimas darosi vis sudėtingesnis. Prie pat Lukiškių tardymo izoliatoriaus veikia dvi vaikų mokymo įstaigos, viena jų nuo kalėjimo tvoros skiria vos pora metrų.

Praktiškai neįmanoma fizinę apsaugą pakeisti inžinerinėmis apsaugos priemonėmis.

Nors nurodytos problemos aktualiausios Lukiškių tardymo izoliatoriuje - kalėjime, tačiau ši įstaiga nėra vienintelė kalinimo įstaiga, esanti miesto centre.

Šiaulių tardymo izoliatorius yra greta miesto centro. Panevėžio pataisos namai, kuriuose bausmę atlieka nuteistos moterys, taip pat yra miesto centre. Dauguma įstaigos pastatų ir statinių taip pat statyti prieš šimtmetį.

Marijampolės pataisos namai yra netoli miesto centro, aplink gyvenamieji namai. Labai sunku užtikrinti įstaigos apsaugą nuo galimų pabėgimų, daiktų permetimų per aptvėrimus.

Vilniaus 1-ieji pataisos namai yra geležinkelio stoties rajone, aplink įstaigą labai arti aptvėrimų stovi daugiaaukščiai gyvenamieji namai.

Kalėjimų departamento skaičiavimais, iš viso įstaigų rekonstrukcijos darbams atlikti reikia apie 153 milijonų 600 tūkstančių litų.

Pasak Teisingumo ministerijos, manytina, kad būtų tikslinga ne rekonstruoti minėtas laisvės atėmimo įstaigas, o iškelti jas iš miestų centrų į naujai pastatytas laisvės atėmimo įstaigas.

Visas įstaigas vienu metu iškelti būtų sudėtinga, todėl būtų tikslinga šiuos darbus pradėti nuo Lukiškių tardymo izoliatoriaus - kalėjimo iškeldinimo, palaipsniui iš miestų centrų iškeldinant Šiaulių tardymo izoliatorių, Vilniaus 1-uosius, Vilniaus 2-uosius, Marijampolės ir Panevėžio pataisos namus.

Teisingumo ministerija dėl įkalinimo įstaigų iškeldinimo iš miestų centrų dar šių metų spalį kreipėsi į Ūkio ministeriją ir Finansų ministeriją.

Ūkio ministerija iš esmės pritarė, kad miestų centrai yra netinkama vieta laisvės atėmimo įstaigoms.

Finansų ministerija atkreipė dėmesį į tai, kad pirmiausia reikėtų įvertinti naujų laisvės atėmimo vietų statymo alternatyvą, atlikti išsamius skaičiavimus, pagrįsti, kiek papildomų valstybės biudžeto lėšų minėtoms statyboms reikėtų arba būtų sutaupyta, jeigu laisvės atėmimo įstaigos būtų perkeliamos iš miestų centrų, o esami pastatai būtų privatizuoti.

Anksčiau buvo skelbta, kad prestižinėje Vilniaus vietoje stovinčio Lukiškių kalėjimo pastatus Teisingumo ministerija gali išmainyti su verslininkais į atokiau nuo sostinės centro esančias patalpas, tinkamas kalėjimui.

Šimtmetį veikiantis Lukiškių tardymo izoliatorius - kalėjimas ir po juo esanti žemė vertinama šimtais milijonų litų. Ankstesnio teisingumo ministro Gintauto Bužinsko tvirtinimu, Lukiškių kalėjimo mainai gali įvykti tik į tokios pat vertės, kalėjimui pritaikytą pastatą.

Lukiškių kalėjimas buvo pastatytas 1904 metais.