Nuo liepos 1 dienos Danija pradės pirmininkauti ES.

Po susitikimo surengtoje spaudos konferencijoje P.Molleris teigė, jog tikisi, kad Danija atves Lietuvą į ES.

Pasak P.Mollerio, pagrindinis Danijos pirmininkavimo prioritetas - ES plėtra.

"Didžiausią dėmesį šį pusmetį mes skirsime ES plėtrai ir tikimės, jog jau šių metų gruodžio mėnesį Kopenhagoje vyksiančiame ES viršūnių susitikime Lietuva bus pakviesta į ES", - žurnalistams sakė Danijos užsienio reikalų ministras.

Jo teigimu, Lietuvos ketinimai šiais metais baigti derybas yra "realistiški". Pasak P.Mollerio, tam neturėtų sutrukdyti ir Lietuvos ketinimai atnaujinti derybas dėl Laisvo kapitalo judėjimo skyriaus.

Pasak A.Valionio, per susitikimą buvo aptartos pagrindinės problemos, kurias Lietuva turi išspręsti siekdama narystės ES.

"Kalbėjomės apie žemės ūkį, Ignalinos atominės elektrinės uždarymo problemas bei klausimus, susijusius su biudžeto derybiniu skyriumi", - spaudos konferencijoje sakė A.Valionis.

Susitikimo metu buvo aptartas ir Kaliningrado srities gyventojų kelionių, Lietuvai įstojus į ES, klausimas.

P.Mollerio teigimu, ES į šią problemą ketina žiūrėti lanksčiai.

"Šengeno susitarimas turi būti efektyvus, tačiau tuo pačiu mes turime išsaugoti ir Rusijos savigarbą", - žurnalistams sakė Danijos užsienio reikalų ministras.

Be to, jis pažymėjo, jog visi sprendimai dėl Kaliningrado srities bus priimami bendradarbiaujant su Lietuva.

Siekdama prisijungti prie Šengeno susitarimo, Lietuva nuo 2003 metų liepos 1 dienos ketina įvesti vizas Kaliningrado srities gyventojams tranzitu per Lietuvos teritoriją vykstantiems į Rusiją.

Vilniuje P.Molleris taip pat pristatė ir Danijos pirmininkavimo ES prioritetus.

Pirmininkavimo ES laikotarpiu Danija ketina didelį dėmesį skirti saugumui ir kovai su terorizmu, subalansuotai ekonominei plėtrai, bendros ES žemės ūkio politikos reformai, pagalbai besivystančiam pasauliui bei migracijos problemoms.

Danija yra viena aktyviausių Lietuvos rėmėjų tiek siekiant narystės ES, tiek NATO.

Vilniuje trečiadienį pasirašyta sutartis, kuria steigiamas Danijos fondas Lietuvos pasirengimui narystei ES remti. Dokumentą pasirašė Danijos URM Pagalbos Vidurio ir Rytų Europos šalims sekretoriato vadovė Anne-Marie Esper Larsen ir Lietuvos URM Ekonomikos departamento direktorius Romas Švedas.

Kaip pranešė URM, pagal šią sutartį Danijos Vyriausybė skiria 1 mln. Danijos kronų (apie 450 tūkst. litų) skubaus poreikio projektams, kuriuos reikia parengti per dvi savaites, finansuoti. Sutartyje numatyta, kad šių projektų įgyvendinimui gali būti samdomi ne tik Danijos, bet ir Lietuvos ekspertai.

Danijos vyriausybė taip pat remia Lietuvos pasirengimą narystei ES vidaus rinkos, energetikos, žemės ūkio, administracinių ir teisminių gebėjimų stiprinimo, švietimo ir mokymų srityse.

Danijos visuomenės nuomonė dėl ES plėtros yra palankiausia iš visų ES valstybių. Danija pasisako už plėtros variantą, pagal kurį derybos su 10 šalių kandidačių būtų užbaigtos jos pirmininkavimo ES metu iki šių metų pabaigos.