Komiteto posėdyje dalyvavę vietos gyventojai tikisi pagalbos sulaukti iš Europos Sąjungos (ES) institucijų.

"Jei nepavyks sustabdyti sąvartyno statybų, kreipsimės į ES institucijas, skųsdamiesi, jog Lietuvos valdžia nori mus paversti mankurtais", - parlamentarus tikino Kazokiškių gyventoja Virginija Stačiokienė.

Anot komiteto nario, konservatorių lyderio Andriaus Kubiliaus, yra didelė tikimybė, kad sąvartyno statybos bus sustabdytos ES institucijų.

Praėjusį mėnesį siūlymui sustabdyti sąvartyno statybas nepritarė ir Seimo Kaimo reikalų komitetas.

Nutarimo projektą, pagal kurį būtų uždraustos jau prasidėjusios Kazokiškių sąvartyno statybos, inicijavo opozicinė Tėvynės sąjunga. Lapkričio pradžioje projektui Seimas pritarė po pateikimo.

Kovo pabaigoje parlamentarai priėmė rezoliuciją, kuria primygtinai rekomendavo Vyriausybei "nedelsiant sustabdyti projekto įgyvendinimo darbus".

Pagal pirminį sumanymą šiukšlės iš Vilniaus dar pernai turėjo būti pradėtos vežti į naująjį sąvartyną Kazokiškėse, o Kariotiškių bei kiti Vilniaus apskrities šiukšlynai turėjo būti uždaryti ir rekultivuoti.

Dėl naujojo sąvartyno įrengimo smarkiai pasipriešino Kazokiškių bendruomenė. Prieš Kazokiškių sąvartyną viešai yra pasisakęs ir prezidentas Valdas Adamkus.

Vis dėlto po ilgų diskusijų Vyriausybė praėjusių merų pabaigoje pritarė sąvartyno įrengimui Kazokiškėse.

Kazokiškių sąvartynas būtų įkurtas netoli į UNESCO Pasaulio paveldo objektų sąrašą įtraukto Kernavės kultūrinio rezervato.

Specialistų tikinimu, sąvartynas niekaip nepakenktų Kernavei.