Abejonių Seimo nariams sukėlė išplatintas anoniminis Kauno technologijos universiteto dėstytojų laiškas. Jame teigiama, esą šios aukštosios mokyklos ekonomikos mokslo krypties doktorantas V.Uspaskichas išsilavinimą įgijo per labai trumpą laiką ir nelankydamas paskaitų.

A.Monkevičius vakar "Lietuvos rytui" patvirtino gavęs parlamentarų prašymą ir ministerijos darbuotojams jau nurodęs surinkti informaciją, ar paskelbtos abejonės turi pagrindo.

Bet ministras teigė, jog ministerija neturi galių sustabdyti penktadienį numatyto V.Uspaskicho daktaro disertacijos gynimo: "Tai yra universiteto teisė, ministerija į šį procesą negali kištis".

Švietimo ir mokslo ministras priklauso tai pačiai Seimo Naujosios sąjungos (socialliberalų) frakcijai kaip ir V.Uspaskichas.

Daktaro vardo siekiantis V.Uspaskichas vakar "Lietuvos rytui" teigė nieko nežinąs apie savo kolegų raštus švietimo ir mokslo ministrui. Jis taip pat tvirtino neturįs žinių, jog disertacijos gynimas būtų atšauktas arba sustabdytas.

V.Uspaskicho disertacinis darbas vadinasi "Prekybos tinklų formavimas vartojimo prekių rinkos konkurencinėje struktūroje". Parlamentaras anksčiau vadovavo įmonei, kuriai priklauso prekybos tinklas "Vikonda".

Žinių apie planus sustabdyti V.Uspaskicho disertacijos gynimą vakar nepatvirtino ir Kauno technologijos universiteto Ekonomikos ir vadybos fakulteto dekanas Bronius Neverauskas: "Šiuos dalykus sprendžiu ne aš, o doktorantūros komitetas arba kvalifikacinė komisija".

Universiteto doktorantūros administratorė Valda Sabaitytė "Lietuvos rytui" pripažino, jog susidomėjimas Seimo nario disertacijos gynimu išskirtinis.

Bet V.Sabaitytė teigė, jog doktorantūros skyriaus nėra pasiekęs nurodymas sustabdyti V.Uspaskicho disertacijos gynimą. Ji pripažino, jog teoriškai toks sustabdymas įmanomas, bet pasitaiko retai.

"Jei iškils kokių abejonių, doktorantūros komitetas sprendimą galės priimti tą pačią dieną, kai vyks disertacijos gynimas. Be to, iki penktadienio dar nemažai laiko ir visko gali įvykti", - paaiškino administratorė.