Prezidentūroje DELFI patvirtino, kad toks vizitas planuojamas. Daugiau informacijos kol kas neskelbiama. Šiuo metu esą vyksta tik pirminiai pokalbiai ir pradedamas derinti kelionės laikas bei kitos detalės.

Kaip remdamasis Rusijos naujienų agentūra ITAR-TASS pranešė Estijos DELFI, vizitas planuojamas kitų metų gegužę. Tokią informaciją trečiadienį patvirtino šaltiniai Japonijos vyriausybėje.

72 metų Akihito viešnagė Baltijos šalyse bus 14-oji kelionė į užsienį po to, kai jis paveldėjo sostą. Seniausios pasaulyje monarchų dinastijos atstovas imperatoriumi tapo 1989 metais.

Be Lietuvos, Latvijos ir Estijos, garbingi svečiai aplankys ir Švediją bei Didžiąją Britaniją. Iš viso ši kelionė užtruks 10 dienų.

Švedijoje ir Didžiojoje Britanijoje imperatorius dalyvaus renginiuose, skirtuose paminėti garsaus švedų gamtininko Karlo Linėjaus, sukūrusio pirmąją augalų ir gyvūnų klasifikavimo sistemą, gimimo 300 metines. Imperatorius Akihito pats domisi biologija ir yra Londone įsikūrusio Linėjaus draugijos garbės narys.

Remiantis japonų mitologija, pirmasis Tekančios saulės šalies imperatorius – Saulės dievo Amaterasu palikuonis Jimmu – sostą paveldėjo dar 660 metais prieš mūsų erą. Tačiau dokumentais yra patvirtinta, kad dabartinė monarchų dinastija Japoniją valdo daugiau nei 1500 metų.

Tiesa, šiuo metu imperatoriaus vaidmuo Japonijos politiniame ir visuomeniniame gyvenime yra daugiau simbolinis. Akihito buvo 125-asis vadinamojo Chrizantemų sosto paveldėtojas. Jo žmona imperatorienė Michiko yra pirmoji šalies sutuoktinė, kilusi iš nekilmingos šeimos.