Kasmet bausmių vykdymo vietų renovavimui iš valstybės biudžeto skiriama maždaug po 14 milijonų litų.

Audito metu nustatyta, kad vėluojama įgyvendinant daugiau nei trečdalį projektų, todėl padidėjo numatytų atlikti darbų kaina. Dėl planavimo trūkumų ir nepakankamos kontrolės didėja rizika, kad ir ateityje lėšos gali būti naudojamos netaupiai ir neracionaliai.

Daugiau nei 10 metų tęsiasi avarinės būklės Laisvės atėmimo vietų ligoninės, dabar esančios Vilniuje, perkėlimas į kitas patalpas.

2004 metais dėl nepakankamo finansavimo ir nutarus Laisvės atėmimo vietų ligoninę perkelti į Pravieniškių gydymo ir pataisos namus, buvo nutraukta šios ligoninės statyba Vilniuje.

Jai jau buvo panaudota beveik 9 milijonai litų.

"Nors dėl statybos nutraukimo valstybė tiesioginių nuostolių nepatyrė, nes nebaigti statyti ligoninės pastatai ir žemės sklypas buvo parduoti už beveik 31 milijoną litų, tačiau tai akivaizdžiai parodė investicijų planavimo trūkumus ir nerezultatyvų lėšų naudojimą. Tačiau ligoninės perkėlimas į Pravieniškes vis atidėliojamas, sudarant prielaidas nepakankamai racionaliai naudoti lėšas", - pranešime spaudai cituojama valstybės kontrolierė Rasa Budbergytė. Nustatyta, kad statutinio valstybės tarnautojo pareigybės statusas kai kuriais atvejais suteikiamas nepagrįstai, ir tai lemia netaupų darbo užmokesčiui skirtų asignavimų naudojimą.

Dėl personalo valdymo trūkumų pataisos inspekcijų pareigūnams tenka netolygūs darbo krūviai.

Pavyzdžiui, Šilutės rajono pataisos inspekcijoje vienam statutiniam valstybės tarnautojui tenka 68 asmenys, esantys pataisos inspekcijos įskaitoje, o Druskininkų miesto ir Skuodo rajono pataisos inspekcijose - tik po 21 asmenį.

Ne visai racionaliai žmogiškieji ištekliai naudojami ir pataisos įstaigose.

Pavyzdžiui, Alytaus pataisos namuose, kuriuose bausmę atlieka ir pavojingi recidyvistai, ir žmogaus imunodeficito virusu infekuoti asmenys, vienam statutiniam valstybės tarnautojui tenka daugiau nei 6 nuteistieji. Tuo tarpu Vilniaus 1-uose pataisos namuose, kuriuose bausmę atlieka politikai, buvę teisėsaugos, teismų, prokuratūros, kontrolės, valdžios ir valdymo institucijų valstybės tarnautojai, vienam statutiniam valstybės tarnautojui - vienas nuteistasis.

Valstybės kontrolė Teisingumo ministerijai ir Kalėjimų departamentui pasiūlė įvertinti valstybės kapitalo investicijų planavimo, naudojimo ir kontrolės trūkumus, dar kartą apsvarstyti bausmių vykdymo sistemos investicijų politiką ir prioritetus, taip pat įvertinti bausmių vykdymo sistemos personalo valdymo trūkumus ir numatyti priemones juos šalinti.