Tai BNS antradienį sakė prezidentas Valdas Adamkus, atsiliepdamas į Lietuvos žiniasklaidos pranešimus, esą 2002 metais LDK Gedimino ordino Komandoro kryžiumi už nuopelnus skatinant Rusijos ir Lietuvos dialogą apdovanotas Vladimiras Jakuninas praeityje galimai užėmė aukštas pareigas Sovietų Sąjungos specialiosiose tarnybose.

Anksčiau tai pat metais, liepos 9 dieną, V.Jakuninas, kuris tuo metu buvo visuomeninės organizacijos "Rusijos tautinės šlovės centras" globos tarybos pirmininkas bei Rusijos transporto viceministras, įteikė V.Adamkui šio fondo įsteigtą šv.Andrejaus žvaigždę už indėlį į tarptautinio dialogo bei taikos plėtrą.

"Nemanau, jog buvo padarytas nusikaltimas, taip įvertinant Lietuvos pastangas puoselėti abiejų tautų darnaus sugyvenimo principus", - antradienį BNS sakė V.Adamkus.

Šv.Andrejaus apdovanojimas Lietuvoje, be kita ko, buvo įvertintas kaip sėkmingos diplomatijos Maskvos atžvilgiu pripažinimas.

Tais pat metais šį apdovanojimą gavo ir UNESCO generalinis sekretorius Koichiro Matsuura (Koičiras Macuura), Prancūzijos prezidentas Jacquesas Chiracas (Žakas Širakas), Ispanijos karalius Juanas Carlosas.

Pagal tarptautinį diplomatinį etiketą, fondo globos tarybos pirmininkasV.Jakuninas sulaukė atsakomojo gesto - Lietuvos apdovanojimo.

Pasak V.Adamkaus, tuomet niekas nekalbėjo apie numanomas šio asmens sąsajas su specialiosiomis tarnybomis.

LNK teigimu, Lietuvos valstybės saugumo departamentas yra domėjęsis V.Jakuninu dėl ryšių su KGB ir bandymų dalyvauti Rusijos ir Lietuvos geležinkelių projekte 2K.

Anot LNK, V.Jakuninas - buvęs KGB generolas majoras, dirbęs žvalgybininku Austrijoje. 1985 metais Italijos spauda V.Jakuniną paskelbė KGB žvalgybos karininku.

Grįžęs į Rusiją, V.Jakuninas užsiėmė verslu ir suartėjo su tuomečiu Sankt Peteburgo merijos pareigūnu, buvusiu KGB darbuotoju Vladimiru Putinu, kuris dabar yra Rusijos prezidentas.