Lietuvoje šis Rusijos politikas žinomas nuo 2000-ųjų, kai Rusijos ir Lietuvos vyriausybės, siekdamos sulyginti dviejų uostų – Klaipėdos ir Kaliningrado – galimybes aprūpinti geležinkelio kroviniais, pasirašė vadinamąją „2K” sutartį.

Prieš kelerius metus jis buvo paskirtas naujai steigiamos Rusijos geležinkelio kompanijos vadovu. Savo sąsajų su V. Jakuninu neneigia ir „Dujotekanos“ prezidentas Rimandas Stonys.

V. Jakuninas, pasak Prezidentūros atstovų, tuo metu buvo įvertintas už indėlį plėtojant dvišalius Lietuvos ir Rusijos santykius.

„Jeigu tai yra užsienio valstybės pilietis, logiška manyti, kad tai yra užsienio politikos grupės rekomendacija“, – teigė Prezidentūros Ordinų reikalų skyriaus vedėja Zita Andrijonienė.

Tuo metu Prezidento užsienio saugumo politikos grupei vadovavo Albinas Januška.

Prezidentas V. Adamkus taip pat yra įvertintas Rusijos nacionalinės šlovės centro apdovanojimu „Už civilizacijų dialogą“.

Tuo metu LNK žinios pranešė, kad Valstybės saugumo departamentas V. Jakuninu domėjosi dėl ryšių su KGB ir bandymų dalyvauti projekte „2K“.

Dalyvauti šiame projekte V. Jakuninas esą bandė per „Dujotekanos“ prezidentą R. Stonį, kuriam palankumą rodė tuometis Prezidento patarėjas A. Januška.

LNK teigimu, R. Stonys neslepia pažįstąs V. Jakuniną. Televizijos žiniomis, su juo siejama bendrovė „Meždunarodnaja transportnaja kampanija“ figūravo 2003 m. Saugumo karininko Vytauto Pociūno parengtoje pažymoje apie projektą 2K. KGB karininkų įkurta kompanija bandė perimti tranzitą per Baltijos šalis.

Dėl šios pažymos V. Pociūnas esą ir pakliuvo į tuomečių užsienio reikalų ministerijos pareigūnų A. Januškos ir Dariaus Jurgelevičiaus nemalonę. Pasak televizijos, šie šalies vadovams bandė įrodinėti, kad pažyma yra klaidinga, o V. Pociūnas imtas stumti iš VSD.

Kilus triukšmui, vietoj rusų bendrovės atsirado kita įmonė – „Medial trans“, valdoma R. Stonio. Ši bendrovė taip pat siekė perimti tranzitą į Kaliningrado uostą, tačiau tai įgyvendinti esą įmanoma tik su dabartinio Rusijos geležinkelių vadovo V. Jakunino palaiminimu.

LNK pranešė, kad Italijos spauda V. Jakuniną, oficialiai dirbusį Jungtinių Tautų komitete, paskelbė KGB žvalgybos karininku.