Siekdamas apsiginti pats kancleris Osvaldas Markevičius išplatino viešą pareiškimą, kuriame Prezidentūros darbuotojai aiškiai įžvelgia buvusio prezidento patarėjo Dariaus Gudelio braižą. Tiesa, viešas kanclerio raštas tarsi perkūnas iš giedro dangaus atsirado prezidentui viešint Šveicarijoje. Ir dar keli sutapimai.

Garsusis pareiškimas gimė kaip tik tą dieną, kai pasibaigė prieš metus kancleriui pareikšto prezidento papeikimo terminas. Papeikimą tada kancleriui šalies vadovas pareiškė už prezidento namuose atliktą inventorizaciją, kurią kancleris atliko prezidentui išvykus į užsienį.

Tarėsi su savo sąžine

Anot Prezidentūros darbuotojų, sužinojęs apie institucijoje atliekamą patikrą, kanceliarijos vadovas pasijuto nesaugiai ir nusprendė apsiginti viešu pareiškimu. Prezidentūros kuluaruose neabejojama, kad rašydamas pareiškimą ir jame dėstydamas apie metamus nepagrįstus kaltinimus O. Markevičius tarėsi su D. Gudeliu. Kancleris neigia konsultavęsis su D. Gudeliu.

TV3: -Su kuo konsultavotės?

O. Markevičius: -Su savo sąžine

TV3: - Vienas asmeniškai?

-Taip.

TV3: - Kada parašėte pareiškimą?

- Per pietų pertrauką

TV3: - Per kiek laiko parašėte?

- Užtruko geras dvi valandas

TV3: - Ir dėl pareiškimo konsultavotės tik su savimi

- Su savo sąžine.

TV3: - O ką ta jūsų sąžinė?

- …

Dėl kanclerio pareiškimo, apkaltinusio ponią Almą Adamkienę, gerokai pyktelėjęs prezidentas iš pareigų kanclerio neatleido. Jis sako lauksiąs audito išvadų ir tik jas gavęs apsispręsiąs dėl nevykusio pavaldinio. Šalies vadovas juokauja, kad dabar, anot O. Markevičiaus, “Versace” unitazą patarusi pirkti ponia A. Adamkienė gali pretenduoti į konsultantės atlyginimą.

“Aš tik galiu apgailestauti. Jeigu yra priekaištai man, tai jie turi būti man, jokiu būdu neįtraukiant Almos, kuri iš viso niekada nesikiša ir stengiasi būti nuošaliai. Ir dabar jinai juokauja, kad yra kanclerio priversta daryti kažkokius pareiškimus ir turės labai didelių pretenzijų kaip konsultantė į apmokamą darbą”, - sako prezidentas Valdas Adamkus.

Karalienė į tualetą net neužsuko

Prieš gerą savaitę konsultacinę firmą įsteigęs liūdnai pagarsėjęs buvęs prezidento patarėjas D. Gudelis neprisipažįsta, kad O. Markevičius galėjo tapti jo pirmuoju klientu. Nors buvusio patarėjo ir kanclerio veiksmai iškilus grėsmei prarasti postą praktiškai identiški.

Tuomet prezidentui viešint užsienyje apsiskelbęs, kad iš Prezidentūros perbėga patarinėti premjerui Gediminui Kirkilui, Darius Gudelis taip ir liko nepakviestas į Vyriausybę. Premjeras savo pažadą pasikalbėti su D. Gudeliu dėl patarėjo posto jau seniai pamiršo, o bedarbiu likęs D. Gudelis savo namuose įsteigė konsultacinę firmą. Buvęs patarėjas sako dabar plika akimi matąs Prezidentūros bėdas ir pasirengęs skandalų kamuojamai Prezidentūrai pagelbėti.

“Ne, kol kas niekas iš Prezidentūros nesikreipė dėl paslaugų, tačiau matosi, kad institucija turi tam tikrų problemų su viešaisiais ryšiais ir jeigu kreiptųsi, suderinus sutarties sąlygas, galėtume pagelbėti“, - dėsto D. Gudelis.

Prezidento pasitikėjimą praradęs buvęs patarėjas mano, kad Prezidentūra dar turi šansų tapti jo konsultacinės firmos kliente. Juolab, kad ir D. Gudelio į Prezidentūrą atvestas ir Prezidentūroje paauksuotus tualetus įrengęs kancleris iš pareigų geruoju trauktis neketina.

Gal sulaukus D. Gudelio konsultacinės pagalbos Prezidentūroje pagaliau susitvarkytų ir nuolat besikeičiančių patarėjų ir paauksuotų tualetų reikalai.

Dėl paauksuotų tualetų istorijos Prezidentūroje atliekamas nepriklausomas patikrinimas. Jį atlieka UAB ”Organizacijų vystymo centras”. Patikrinimas Prezidentūrai kainuos 19 tūkst. litų. Šią sumą, matyt, vertėtų pridėti prie daugiau nei 200 tūkst.litų atsiėjusio Didžiosios Britanijos karalienei rengto Prezidentūros tualeto, į kurį Lietuvoje viešėjusi garbioji ponia net nesiteikė užsukti.

Šaltinis
"Savaitės komentarai"
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją