A. Pociaus teigimu, šį apsisprendimą lėmė ir tai, kad spaudoje pasirodė informacija, jog apklausos netrukus baigsis ir toliau komitetas dirbs su dokumentais.

„Kai kada nuteka informacija apie parlamentinio tyrimo eigą asmenims, kurie neturėtų būti susiję tiek su atliekamu tyrimu, tiek su informacija“, – sakė jis.

Tačiau jis nedetalizavo, kokia konkrečiai slapta informacija nutekėjo.

Jis taip pat teigė NSGK informavęs, kad VSD dirba „stabiliai ir vykdo savo uždavinius“.

A. Pocius neigė informaciją spaudoje, kad „Dujotekanos“ prezidentas Rimandas Stonys galėjo daryti įtaką VSD sprendimams.

Jis sakė neprieštaraujantis, kad NSGK išvados būtų viešos. Apie tai antradienį prabilo NSGK pirmininkas Algimantas Matulevičius.

A. Matulevičius trečiadienį po posėdžio teigė A. Pociaus kalbų apie iš komiteto nutekinamą slaptą informaciją nesupratęs, kaip raginimo to nedaryti.

„Aš taip nesupratau ir nemanau, kad tai yra jo pareiga įspėti komitetą, NSGK yra pavaldus tik Seimui“, – sakė jis.

Apie teiginius, kad vienas VSD padalinys siūlė „Dujotekaną“ pripažinti užsienio specialiųjų tarnybų priedangos organizacija, jis sakė girdįs ne pirmą kartą, tačiau to nekomentavo.

Jis mano, kad tai padaryti yra „pakankamai sudėtinga teisine prasme“.

L. Pociūnienė: bijau naujų atakų

Trečiadienį NSGK taip pat liudijo Vytauto Pociūno našlė Liudvika Pociūnienė ir žuvusiojo brolis. „Aš galiu tik pakartoti, kad jis tą pasiūlymą išvykti į Gardiną išgyveno kaip tarnybinio susidorojimo finalą“, – po apklausos sakė L. Pociūnienė.

„Jei net Vytauto priešai nerado pakankamo pagrindo suabejoti jo nuopelnais arba įtarti jį kokiu nors tarnybiniu nesąžiningumu, tai įvairūs bandymai paskalų pagalba suniekinti šį Lietuvai nusipelniusį žmogų atrodo apgailėtinai“, – apie po V. Pociūno mirties pasklidusias įvairias versijas sakė ji.

„Man visiškai natūraliai kyla klausimas, jei tūlas valstybininkas ir jo draugai dedasi tokie švarūs, tai kuriems galams tokia nešvari gynyba. Bijau, kad po šio klausimo galiu sulaukti naujų isteriškų atakų savo ir savo šeimos adresu“, – tvirtino L. Pociūnienė.

Antra vertus, anot jos, jei iškiltų naujos atakos, tai būtų įrodymas, kad šis klausimas nėra retorinis.

Artimiausias NSGK posėdis vyks penktadienį, jo metu bus apklausti VSD pareigūnai ir A. Pocius.

Savo išvadas komitetas turi pateikti iki gruodžio 1 dienos.