Kaip BNS teigė pirmadienį išrinktas, tą pačią dieną inauguruotas, bet po dienos mero galių netekęs G. Ašmys, tarybos frakcijos svarsto galimybę artimiausiame posėdyje kitą savaitę iš naujo slaptu balsavimu atstatydinti E.Tamašauską ir vėl išrinkti miesto meru G.Ašmį.

"Jei teismas iki tarybos posėdžio nepateiks jokių išvadų dėl mūsų skundo, mes pakartosime visas procedūras, kad aš kaip meras vėl atgaučiau įgaliojimus", - sakė G.Ašmys.

Kauno tarybos sekretorius Gediminas Jankus BNS informavo, kad ketvirtadienį vyksiančiame posėdyje bus svarstomi Vyriausybės atstovės Kauno apskrityje Rasos Maslauskienės nutarimai, sustabdantys naujojo mero ir naujosios valdybos įgaliojimus.

"Tada taryba ir nuspręs, ar prisipažinti klydus ir iš naujo pakartoti visas procedūras, ar laukti teismo išvadų ir nieko nekeisti", - kalbėjo G. Jankus.

Kauno taryba šią savaitę apskundė Kauno apygardos administracinio teismo nutartį, sustabdančią E. Tamašausko atstatydinimo aktą, Vyriausiajam administraciniam teismui.

E.Tamašauskas apskundė tarybos sprendimą nušalinti jį nuo mero pareigų Kauno apygardos administraciniams teismui ir paprašė nutartimi sustabdyti šį tarybos sprendimą, kol nebus išnagrinėta byla. Nors apygardos administracinis teismas patenkino nušalinto mero prašymą, tarybos deputatų dauguma nepaisė teismo nutarties ir išrinko kitą merą - G.Ašmį.

Reaguodama į tai, Vyriausybės atstovė Kauno apskrityje R.Maslaukienė, remdamasi Lietuvos Savivaldybių administraciniu priežiūros įstatymu, savo potvarkiu sustabdė naujo mero ir perrinktos miesto valdybos įgaliojimus.

"Logiškiausia būtų, jei taryba artimiausiame posėdyje pakartotų E. Tamašausko atstatydinimo ir kito mero rinkimų procedūras, tada baigtųsi dabartinė painiava Kauno valdžioje", - svarstė R.Maslauskienė interviu BNS.

Pasak jos, tokiu atveju E. Tamašauskas turėtų atsiimti savo skundą apygardos administraciniam teismui arba papildyti jį, apskųsdamas naująjį tarybos sprendimą.

R.Maslauskienė tikisi, kad Vyriausiasis administracinis teismas apygardos teismo nutarties apskundimą išnagrinės ir pateiks išvadas kitą savaitę, dar iki miesto tarybos posėdžio.

"Jei tarybos skundas bus patenkintas ir apygardos administracinio teismo nutartis atšaukta, deputatams iš naujo balsuoti nereikės, nes aš atšauksiu savo nutarimus, o jei nutartis bus palikta galioti, reikės pakartoti miesto vadovo atstatydinimo ir rinkimų procedūras", - teigė Vyriausybės atstovė.

Buvęs Kauno meras socialliberalas E.Tamašauskas buvo atstatydintas iš miesto vadovo pareigų gegužės pabaigoje.

E.Tamašauskas, sušlubavus širdžiai, tuo metu gydėsi ligoninėje ir negalėjo dalyvauti tarybos posėdyje, kuriame buvo svarstoma interpeliacija jam, todėl apskundė teismui šį tarybos sprendimą.

Pirmadienį, ignoruodami teismo nutartį sustabdyti sprendimą dėl E.Tamašausko nušalinimo nuo mero pareigų, kol nebus ištirta byla, Kauno miesto tarybos deputatai meru išrinko G.Ašmį.

Kauno taryboje iš 41 deputato 23 balsavo už E. Tamašausko atstatydinimą ir 24 rinkimuose palaikė G. Ašmio kandidatūrą.

G.Ašmys yra jau ketvirtasis Kauno meras per šią trejų metų savivaldybės tarybos kadenciją.

G.Ašmiui - 56 metai, jis turi inžinieriaus išsilavinimą ir yra Lietuvos metalistų profesinės sąjungos pirmininkas.

Socialdemokratai ir socialliberalai, besivaržantys tarpusavyje dėl valdžios Kauno miesto taryboje, sudaro valdančiąją daugumą Seime.