Tai Budapešte įsikūrusio Žmonių su proto negalia teisių apsaugos centro teisininkai Oliveris Lewisas ir Oliveris Thoroldas sakė pirmą kartą Lietuvoje surengtame seminare apie psichikos negalios žmonių teises.

Teisininkų teigimu, nepakankamas finansavimas negali būti pasiteisinimas dėl elementariausių žmogaus teisių pažeidimų psichiatrinėse ligoninėse, pranešė seminaro rengėjai - organizacija "Ženevos iniciatyva psichiatrijoje".

"Negalime sakyti, jog Lietuvoje padėtis katastrofiška. Tačiau į akis krenta perpildyti miegamieji, poilsio kambarių stoka, blogos sanitarinės sąlygos, personalo trūkumas. Psichikos ligoniai tokie pat žmonėms kaip ir mes, jiems priklauso tos pačios teisės, numatytos Europos žmogaus teisių konvencijoje. Jie taip pat turi teisę į privatumą, pavyzdžiui, prieš įeidami į ligonio kambarį, medikai privalo pasibelsti", - seminare kalbėjo O.Lewisas.

Pasak jo, kita opi Lietuvai problema - nėra jokios teisinės sistemos, kuri gintų psichinių ligonių teises ir interesus. "Ne paslaptis, jog globėjai ne visada suinteresuoti šių žmonių teisėmis, o nei medikai, nei ligoninės administracija nenori išgirsti pačių ligonių", - pabrėžė O.Lewisas.

Seminare dalyvavęs Europos Taryboje Strasbūre dirbantis teisininkas Dovydas Vitkauskas sakė, jog iki šiol tik keletas lietuvių kreipėsi į Žmogaus teisių teismą dėl jų teisių pažeidimo globos namuose ar psichiatrijos įstaigose, tačiau bylos iki teismo nenukeliavo.

"Nors Lietuva kol kas nėra turėjusi tokių bylų, tai nereiškia, jog psichikos negalia sergančių žmonių teisės nepažeidžiamos. Galbūt tai lemia informacijos stoka. Kiekvienas privalo žinoti savo teises ir jas ginti. Tokias žinias gali suteikti panašūs seminarai, kaip šis", - sakė D.Vitkauskas.

Seminaras "Proto ir psichikos negalios žmonių teisės Lietuvoje" vyko Vilniuje ketvirtadienį ir penktadienį. Jis buvo skirtas nevyriausybinėms organizacijos ir teisininkams.

Žmonių su proto negalia teisių apsaugos centro teisininkai O.Lewisas ir O.Thoroldas taip pat lankėsi valstybinėse ir nevalstybinėse psichikos ir proto negalios žmonių gydymo įstaigose - Prūdiškių pensionate, Pabradės vaikų ir jaunimo pensionate, Vilniaus miesto psichikos sveikatos centre, "Vilties" ugdymo centre, grupinio gyvenimo namuose "Pašilaičiai", dienos užimtumo centre "Šviesa", tyrė psichikos ligomis sergančių pacientų žmogaus teisių padėtį Lietuvoje Europos žmogaus teisių konvencijos kontekste, susitiko su Lietuvos politikais.

"Mus labai maloniai nustebino apsilankymas Pabradės vaikų ir jaunimo pensionate. Nors pinigų šis pensionatas gauna ne ką daugiau nei kiti, jo administracija sugeba tvarkytis ir sukurti psichikos negalią turintiems vaikams kuo palankesnes gyvenimo ir poilsio sąlygas", - pranešime spaudai cituojamas O.Thoroldas.

Jo nuomone, Pabradės pensionate dirbantys žmonės labai šiltai bendrauja su psichikos negalią turinčiais vaikais.

"Kitose įstaigose teko matyti, kaip pacientai slampinėja pakampėmis tartum bijodami prisiartinti prie personalo", - dalijosi įspūdžiais advokatas.

Teisininkai paruošė mokymo medžiagą, skirtą Lietuvos teisininkams bei žmonėms, dirbantiems su psichikos negalią turinčiais žmonėmis. Žmonių su proto negalia teisių apsaugos centro atstovai pabrėžė, jog Lietuva, ketinanti tapti Europos Sąjungos nare, turėtų susirūpinti psichikos ligomis sergančių žmonių teisėmis, nes žmogaus teisės yra labai svarbus aspektas ES.

"Jūsų Vyriausybė turi suprasti, jog geriau iš anksto pamatyti galimus žmogaus teisių pažeidimus ir juos panaikinti, taip išvengiant teismų Strasbūre. Mes inspiruosime įvairias Lietuvos visuomenines organizacijas, dirbančias su psichikos negalią turinčiais žmonėmis, vystyti dialogą su valstybe šia linkme", - sakė O.Thoroldas.

Žmonių su proto negalia teisių apsaugos centro tikslas yra pagerinti psichikos ligonių gyvenimo kokybę, propaguojant viešą politiką, kuri skatintų asmenų su proto negalia integraciją į visuomenę, nepriklausomumą ir paramą jiems bei jų šeimoms.

Manoma, kad psichikos ligonių teisių pažeidimų klausimai ypač aktualūs posovietinėse valstybėse, kuriose psichiatrinis gydymas daugelį metų buvo ne gydymo, o susidorojimo su politiniais kitaminčiais.

Pavyzdžiui, daugelyje šalių žmonės su proto negalia ir raidos sutrikimais iki šiol yra verčiami praustis nuogi didelėmis grupėmis, dalintis muilu, dantų šepetėliais ir rankšluosčiais. Ši praktika yra ne tik nesmagi ir žeminanti, bet gali būti ir bendros infekcijos priežastimi.