Kreipdamasis į susirinkusius, prezidentas V.Adamkus sakė, kad "istorijos tiesą ir garbę gynėte jūs - Lietuvos tremtiniai ir partizanai, laisvės kankiniai ir disidentai".

Jis linkėjo, kad ši diena stiprintų viltį. "Daugiau nei prieš dešimtmetį mes, Lietuva, pasirinkome savo kelią - laisvą, žmogišką ir teisingą, grįstą laisvės kankinių išsaugotomis ir apgintomis vertybėmis, grįstą tikėjimu, kad tiesa ir teisingumas nugali. Tai mūsų ateities kelias. Turėkime drąsos ir ryžto juo eiti tiesiai ir nuosekliai", - kalbėjo V.Adamkus.

Savo kalboje Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas prisiminė Lietuvos gyventojų masinių trėmimų per sovietų okupaciją pradžią, kai tūkstančiais geležinių kilometrų, kankindamiesi nuo troškulio ir ligų su raudančiomis moterimis ir klykiančiais bei mirštančiais vaikais, geriausi Lietuvos žmonės riedėjo į nežinomybę.

"Tremtį išgyvenusiųjų vyresniųjų kartos žmonių sapnuose ir šiandien dunksi 1941-ųjų bei vėlesnių tremčių traukinių ratai, verčiantys pašokti iš miego ir lengviau atsikvėpti, kad tas vagonas, ir tas kalėjimas ant ratų, ir 4 nedidukai grotuoti langeliai, ir dūstantys be oro, be vandens lietuviai - tik košmariškas sapnas, dar, rodos, taip neseniai buvęs tikrove", - sakė A.Paulauskas.

Vėliau penktadienį, minint Lietuvos gyventojų masinių trėmimų per sovietų okupaciją pradžią - Gedulo ir vilties dieną, surengti minėjimai prie paminklo politiniams kaliniams ir tremtiniams Lukiškių aikštėje bei prie Naujosios Vilnios geležinkelio stoties memorialo.

Gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro kiemelyje dainuos populiari lietuvių etnografinės muzikos atlikėja Veronika Povilionienė, o vakare įvyks koncertas šv. Jonų bažnyčioje, Arkikatedroje bazilikoje bus aukojamos Šv. Mišios.

Kaune penktadienį iš Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos būstinės tremtiniai surengė eitynes iki Senamiestyje esančios Arkikatedros bazilikos. Ten šv. Mišias aukojo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius.

Vidurdienį vyko iškilmingas minėjimas Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje. Po to autobusas kauniečius vežė į miesto geležinkelio stotį, iš kurios į tremtį traukiniais buvo vežami žmones, vėliau visi minėjimo dalyviai vyks į 6-ojo forto "Kryžių kalnelį" ir į Petrašiūnų kapines prie tremtinių memorialo.

1941 metų birželio 14-ąją sovietų okupacinė valdžia pradėjo masiškai tremti Lietuvos gyventojus į SSRS lagerius ir kalėjimus.

Atkūrus nepriklausomybę Lietuvoje ši data pažymima kaip Gedulo ir vilties diena.

Per sovietų okupaciją iš Lietuvos buvo ištremta apie 150 tūkst. žmonių, iš kurių nemažai žuvo tremtyje nuo bado ir nežmoniškų gyvenimo sąlygų.

Manoma, kad dėl 50 metų trukusios sovietinės okupacijos per trėmimus, egzekucijas, kalėjimus, rezistentų žudynes, priverstinę emigraciją ir žuvusiųjų nepagimdytus vaikus Lietuva neteko beveik milijono savo piliečių.