Vos praėjusį mėnesį Nyderlandų atkūrimo grupės Afganistano provincijoje patarėjo politikos klausimais pareigas palikęs Emielis de Bontas pabrėžia Lietuvos indėlį atkuriant karo nuniokotą Afganistaną.

Pareigūnas sako, kad Nyderlandų ir Lietuvos provincijos atkūrimo grupių veiklos principai vienodi, skiriasi tik finansavimo apimtys.

„Afganistanas labai varginga šalis. Kad ir ką bedarytum, to nepakanka. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad 90 proc. mūsų pastangų skiriama statyboms, rekonstrukcijoms, plėtrai, vietos gebėjimams stiprinti, ne vien tik saugumui užtikrinti“, – teigia Nyderlandų atkūrimo grupės Afganistano provincijoje buvęs patarėjas politikos klausimais Emielis de Bontas.

120 Lietuvos karių, kartu su keliais Danijos, Islandijos ir Kroatijos būriais, rūpinasi Provincijos atkūrimo grupės Afganistano Goro provincijoje reikalais.

Šiuo metu Lietuva vykdo apie dešimt plėtojimo projektų, kurių bendra vertė – apie milijonas litų. Stiprinama Goro infrastruktūra, elektros energijos tiekimas, švietimo ir sveikatos apsaugos sritys.

„Matome, kad provincijoje daroma pažanga, ir kad nedidelio būrio karių buvimas tikrai prisideda prie provincijos stabilizavimo“, – sako Lietuvos paramos ir projektų Afganistane koordinatorė, ambasadorė Gintė Damušytė.

Goro provincijos atkūrimui ėmus vadovauti lietuviams, vietinių apklausos parodė, kad 80 proc. afganų pasijuto besijaučiantys saugiau. Kitų metų projektams Lietuva numato skirti apie 4 mln. litų, pranešė LTV „Panorama“.