Apygardos teismas dėl V.Uspaskichui parinktos kardomosios priemonės posėdį buvo surengęs pagal įtariamojo gynėjo Vytauto Sviderskio skundą.

Jei teismas būtų patenkinęs advokato skundą, V.Uspaskicho ekstradicija taptų negalima - vienas iš būtinų ekstradicijos dokumentų yra teismo skirta suėmimo sankcija įtariamajam. Nesant jai, ekstradicija negalima.

Advokatas prašė panaikinti teismo nutartį kaip nepagrįstą ir neteisėtą. Jo manymu, teisėjas suėmimą skyrė nesant įstatyme numatytų pagrindų ir sąlygų.

"Šaukimas niekada nebuvo įteiktas, nebuvo to siekta", - teismui sakė įtariamojo gynėjas. Jis teigė, kad įstatymai leidžia Rusijoje įteikti šaukimą į apklausą V.Uspaskichui. Prokurorai šaukimą V.Uspaskichui bandė įteikti per jo sutuoktinę Jolantą Blažytę ir apsaugos darbuotoją.

"Uspaskichas buvo neeilinis pilietis, buvo politinės partijos vadovas. Generalinė prokuratūra padarė viską, kad procesas įgautų politizuoto proceso vaidmenį. Pasakykit kas nors dar vieną kokią nors buhalterinės apskaitos bylą, kur dirbtų valstybės saugumas?", - kalbėjo V.Sviderskis.

Kratą Darbo partijos būstinėje vasarą atliko Valstybės saugumo departamento pareigūnai.

Tuo tarpu V.Uspaskicho bylą tiriantis Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas teigė, kad advokato motyvai paremti emocijomis, o ne teisiniais argumentais.

"Uspaskichas neatsiliepdavo į skambučius į jo mobiliojo ryšio telefoną. Nebuvo rastas gyvenamojoje vietoje Kėdainiuose. Jo žmona žadėjo perduoti šaukimą, tačiau paskui atsisakė ir pareiškė neduosianti jokių parodymų prieš savo vyrą", - sakė prokuroras, aiškindamas, kodėl teisėsaugai teko imtis suėmimo sankcijos.

Jo teigimu, V.Uspaskicho išvykimas į užsienį yra siekis išvengti proceso.

"Laisva valia jis negrįžo - pasiprašė prieglobsčio. Tuo siekia, kad nebūtų išduotas Lietuvai", - teismui sakė prokuroras S.Verseckas.

Išklausęs šalių teismas paskelbė, kad šioje tyrimo stadijoje sąlygos ir pagrindai skirti V.Uspaskichui suėmimą buvo, Baudžiamojo proceso nuostatos nepažeistos.

Vilniaus apygardos teismas savo nutartyje taip pat rašo, kad pagal pasisakymus spaudoje, V.Uspaskicho socialiniai ryšiai Lietuvoje nėra tvirti, į Lietuvą jis grįžti neketina, savo tikslios buvo vietos Rusijoje nenurodo - esą gyvena tai šen, tai ten.

Suėmimas įtariamajam skiriamas, kai švelnesnėmis priemonėmis neįmanoma pasiekti nustatytų tikslų bei gresia ilgesnė nei 1 metų laisvės atėmimo bausmė. Pagal įtarimus V.Uspaskichui, jam gresia laisvės atėmimo bausmė iki 4 metų.

Prokuroras S.Verseckas žurnalistams sakė, kad ikiteisminis tyrimas V.Uspaskicho byloje bus baigtas dar negreit ir jis išsiplės.

"Galiu pasakyti, kad jis vyksta sėkmingai", - šypsojosi pareigūnas.

Rugpjūčio 25 dieną Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas skyrė kardomąjį suėmimą V.Uspaskichui.

Ekspolitikas Rusijoje yra pasiprašęs prieglobsčio. Manoma, kad jo statusas iki Naujųjų metų nepaaiškės, nes prieglobsčio prašymo klausimai daugumoje valstybių greitai neišsprendžiami.

V.Uspaskichas politinio prieglobsčio Rusijoje pasiprašė rugsėjo 15 dieną, kai buvo sulaikytas per specialiosios paskirties Rusijos milicijos padalinio operaciją, bet netrukus paleistas. Jei Rusija V.Uspaskicho prašymą patenkins, jis nebus išduotas Lietuvai.

Kėdainių verslininkas, 47 metų V.Uspaskichas, anksčiau dėl skandalų netekęs ūkio ministro ir Seimo nario postų, Rusijoje slapstėsi nuo Lietuvos teisėsaugos, kuri jį įtaria apgaulingų duomenų apie jo vadovautos partijos pajamas ir jų naudojimą pateikimu Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Vyriausiajai rinkimų komisijai.

Policijos departamentas V.Uspaskicho paiešką pradėjo rugsėjo 1 dieną, gavęs Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo nutartį skirti suėmimą DP įkūrėjui bei Generalinės prokuratūros sprendimą skelbti jo tarptautinę paiešką. Dėl buvusio DP lyderio sulaikymo buvo išduotas ir Europos arešto orderis, tuo atveju, jei jis iš Rusijos bandytų išvykti į kurią nors Europos Sąjungos šalį.