PB skaitytojams ketino pateikti buvusio Architektūros ir urbanistikos skyriaus vadovo R.Paužos prašymo dėl atleidimo iš darbo kopiją, tačiau susidūrė kone su neįvykdoma misija. PB korespondentai pareiškimo kopijos prašė Teisės skyriaus vyriausiosios specialistės Augenijos Zalagėnienės, tačiau pastaroji be skyriaus vedėjos Irmos Masiliūnienės žinios ją suteikti atsisakė.

Kalbinta Teisės skyriaus vedėja taip pat dokumento kopijos PB suteikti nesutiko, motyvuodama, kad to neleidžia daryti įstatymai. Gerą pusvalandį studijavusi įstatymus, I.Masiliūnienė iš redakcijos pareikalavo oficialaus prašymo. Raštas, likus kelioms minutėms iki valdininkų darbo pabaigos, buvo nusiųstas faksu. Tačiau PB redakcijai dokumento kopijos gauti taip ir nepavyko. Beje, pagal Visuomenės informavimo įstatymą, informacijos skleidėjas, norėdamas gauti informaciją, neprivalo rašyti valstybės ar savivaldybės institucijai prašymo.

Įdomu tai, kad Teisės skyriaus vadovė ir specialistė nėra susipažinusios su naujojo Visuomenės informavimo įstatymo redakcija. Šio įstatymo 6 straipsnio punktai nurodo:

1.Kiekvienas asmuo turi teisę gauti iš valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų, kitų biudžetinių įstaigų viešąją informaciją apie jų veiklą, oficialius jų dokumentus (kopijas), taip pat informaciją, kurią minėtos įstaigos turi apie jį patį. 2.Valstybės ir savivaldybių institucijos bei įstaigos turi informuoti visuomenę apie savo veiklą. 3.Valstybės ir savivaldybių institucijos bei įstaigos privalo Teisės gauti informaciją iš valstybės ir savivaldybių įstaigų įstatymo bei kitų įstatymų nustatyta tvarka teikti viešąją informaciją, taip pat turimą privačią informaciją, išskyrus įstatymų nustatytus atvejus, kai privati informacija neteikiama.

„Panevėžio balsas“, kaip viešoji informavimo priemonė, iš Savivaldybės, kaip institucijos, negavo su jos veikla susijusio oficialaus dokumento kopijos. Redakcija neatmeta galimybės pasinaudoti savo teise ir dėl viešos informacijos nesuteikimo kreiptis į teismą.

Parašė prašymą atleisti

Panevėžio miesto savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Rimantas Pauža vakar besibaigiant darbo dienai patvirtino, kad išeina iš darbo. „Prašymą atleisti iš darbo asmeniškai prašant parašiau ir jį palikau Savivaldybės vieno langelio tarnyboje. Administracijos direktorius Visvaldas Matkevičius parašė įsakymą. Šiandien (antradienį - aut. past.) man paskutinė darbo dieną“, - aiškino valdininkas.

Keisti darbą patarė gydytojai

Savivaldybėje R.Pauža dirbo beveik aštuonerius metus. „Lapkričio 23 dieną būtų suėję lygiai aštuoneri metai, kaip vadovauju Architektūros ir urbanistikos skyriui, - kalbėjo R.Pauža. - Pastaruoju metu sirguliavau, ir gydytojai patarė keisti darbą. Tą ir padariau. Nepakeičiamų nėra. Kunigai ir tai kas 7 metus, aišku, ne savo noru, keičia parapijas“.

Su STT tyrimu nesieja

Buvęs vyriausiasis architektas neigė, kad išėjimas iš darbo sietinas su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pradėtų tyrimu dėl kyšininkavimo Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamente. „Su pradėtų STT tyrimu išėjimas iš darbo nesusijęs. Apie pasitraukimą iš posto galvojau jau seniai. Reikia keisti darbą. Darbo krūviai dideli. Statybų mieste daugėja, ir skyriui vadovauti darosi problematiška. Ne kartą Savivaldybės administracijos prašiau, kad skyriuje įsteigtų daugiau etatų, bet nesulaukiau“, - PB teigė R.Pauža.

Valdininkas nepanoro pasakyti, ar jau turi kitą darbą. „Neatskleisiu to. Pagal specialybę esu architektas, darbo visada rasiu“, - aiškino R.Pauža. Neatmetama galimybė, kad buvęs valdininkas įkurs dar vieną privačią architektūros įmonę.

Išėjus iš darbo ilgamečiam Architektūros ir urbanistikos skyriaus vadovui, skyriui laikinai, kol bus paskelbtas konkursas laisvai darbo vietai užimti, vadovaus Saulius Matulis.

Prašė atleisti skubiai

Savivaldybės administracijos direktorius V.Matkevičius patvirtino, kad įsakymą atleisti iš darbo R.Paužą, asmeniškai prašant, pasirašė spalio 23 dieną. „Galėjome prašyti, kad dar dirbtų dvi savaites, bet R.Pauža prašė atleisti skubiai. Jis tvirtino, kad sveikata šlubuoja“, - aiškino administracijos direktorius.

Žinojo prieš dvi savaites

PB V.Matkevičius neslėpė, kad prieš pasirašydamas įsakymą R.Paužos taip pat teiravosi, ar skubus išėjimas iš darbo nesusijęs su STT pradėtų kyšininkavimo tyrimų Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamente. „Vedėjas garantavo, kad pasitraukimas tikrai nesusijęs su pradėtu STT tyrimu, - sakė V.Matkevičius. - Apie tai, kad R.Pauža ketina išeiti, žinojau jau prieš dvi savaites. Bus sudėtinga surasti gerą specialistą, kuris pakeistų R.Pauža“.