Dabar pasienio pareigūnai turi Aviacijos eskadrilę su dviem sraigtasparniais. Sausį SAT Aviacijos rinktinė jau turės penkis patrulinius sraigtasparnius ir lėktuvą "Cessna".

Lietuvos pasieniečiai šių metų pabaigoje įsigis skirtingų modifikacijų sraigtasparnius: du "EC-135" ir vieną "EC-145", kurie bus galingesni ir talpesni už dabar naudojamus, tinkami skraidyti naktį, mažuose aukščiuose, jų didesnis greitis, aukštesnis saugumo lygis.

Sraigtasparniuose yra avarinio nutūpimo įranga, gelbėjimo įranga, speciali stebėjimo įranga, jie gali gabenti daugiau žmonių (6-7 bei 8-9) bei krovinių. Šie sraigtasparniai bus naudojami saugoti Lietuvos sienoms su Baltarusija ir Kaliningrado sritimi - ES išorinėms sienoms. Lietuvos sienos su Baltarusija yra maždaug 650 kilometrų ilgio, su Rusija - beveik 300 kilometrų.

64,3 mln. litų vertės sutartis yra pasirašyta su viešąjį konkursą laimėjusia Vokietijos ir Prancūzijos bendrove "Eurocopter", kuri yra aeronautikos, gynybos ir kosmoso koncerno EADS padalinys.

Nauji sraigtasparniai Lietuvą turėtų pasiekti iki šių metų pabaigos. Lietuvos pasieniečiai jau naudoja du "Eurocopter" gamybos vienmotorius penkiaviečius sraigtasparnius "Colibri EC-120B", kurių kiekvienas kainavo po 1 mln. eurų. Lėšos jiems įsigyti buvo skirtos iš valstybės biudžeto.

Be pagrindinės funkcijos - sienos apsaugos - pasieniečiai su savo technika talkina policijai, Antiteroristinių operacijų rinktinei "Aras". Žvalgydami teritoriją iš oro, pasienio pareigūnai miškuose aptinka naminės degtinės fabrikėlius, dingusius žmones.

Naujoji Aviacijos rinktinės bazė įsikurs Trakų rajone, Paluknyje. Jau dabar vyksta jos statybos darbai. Bazėje bus įsteigti nauji 73 pareigūnų ir darbuotojų etatai - tarnaus lakūnai, apsaugos darbuotojai, orlaivius aptarnaujantis personalas, rinktinės vadovybė.